Hamnarna i Slite byggs ut
Nu ska båda hamnarna i Slite byggas ut. Cementa förstärker sin och kommunen bygger ut för Kustbevakningen.
- Vi transporterar för mycket fram och tillbaka idag. Vi kommer att riva några byggnader och bygga till andra för att få bättre lagerhållning.
Även Cementas kaj kommer att förstärkas.
Storgatan diskuteras
Sedan många år tillbaka finns en diskussion i Slite om Storgatan. Ska den stängas av genom fabriksområdet eller inte? Frågan går till Cementas platschef, Hans Gustavsson, som bekräftar att man diskuterar olika lösningar.
- Inte alla förslagen innebär en stängning av Storgatan, säger han innan han lägger locket på.
På stadsbyggnadskontoret vet man att Cementa har planer på ombyggnader, det handlar om en ändrad detaljplan. Men ännu har inte företaget lämnat in någon ansökan för kommunen att ta ställning till.
I Cementas grannhamn, kommunens hamn, planeras för fullt. 2008 ska hamnen ta emot ett av Kustbevakningens två nya stora fartyg, som just nu byggs i Rumänien. Det andra ska placeras i Göteborg. Fartygen ska bland annat klara nödbogsering, brandsläckning, miljöräddning och kunna läktra upp till 1 000 kubikmeter olja.
Räta "krokiga kajen"
- Med tanke på de ökade oljetransporterna från Ryssland är investeringarna bra, säger Per Hogenfält, hamnchef i Slite.
Åtgärderna i hamnen handlar om att räta och förstärka "krokiga kajen" samt bygga en ny liten pir, som ska motverka sjöhävningen i hamnen. En förstudie har gjorts, ett avtal har upprättats med Kustbevakningen och det hela ska vara klart till sommaren 2008.
Men kommunen vill helst att Slite hamn får status av nödhamn. EU har krävt att medlemsländerna utser sådana.
Bertil Klintbom, hamnchef på Gotland, vill att Slite både blir nödhamn och reservhamn för Destination Gotland, som inte kan använda Kappelshamn för sina stora färjor. För det krävs bland annat en roro-ramp i Slite hamn, så att bilarna kan köras av där samt ett nytt fundament, som ska kunna hålla färjorna på plats.
- Även en muddring längst in i hamnen är önskvärd, säger Bertil Klintbom.
Kommunen har hos näringsdepartement begärt att Slite hamn ska bli nödhamn och få investeringspengar. Men departemententsrådet Siv Gustafsson säger till Gotlands Tidningar att regeringen för en diskussion med EU.
- Vi tycker inte att vi behöver utse särskilda nödhamnar, vi vill avgöra från fall till fall vilken hamn som är mest lämplig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!