Hamnen satsar på säkerhet
Hamnterminalen i Visby arbetar för fullt med att höja sin beredskap för terrorhot.Under sommaren har bagagehanteringen förbättrats samtidigt som strikta gränser införts mellan kryssningspassagerarna och resenärerna från fastlandet och Gotland.
Den nya internationella koden ISPS rör säkerheten på fartyg och i hamnar. Omkring 180 större hamnar i Sverige har anpassats för att klara de nya kraven beslutade av IMO, FN:s sjöfartsorganisation. I hela världen berörs runt 20000 hamnanläggningar.
Tidigare lämnade resenärerna i Visby sina väskor på vagnar utanför entrén till terminalbyggnaden. Det var alltså fullt möjligt att ställa dit väskor utan att ägaren själv följde med färjan.
Trots den bristfälliga överblicken av bagaget var det få väskor som försvann. Enligt Destination Gotland, som sköter passagerartrafiken mellan Visby och fastlandet, kunde antalet förlorade kollin per år räknas på en hand.
<span class='mr'>Slipper hämta bagage</span>
Sedan midsommar måste resenärerna först passera biljettkassorna med sitt bagage för att sedan checka in det vid en särskild disk. Även passagerare som kliver av färjan slipper hämta sitt bagage från vagnarna på trottoaren. Sedan en tid lämnas de ut på ett transportband i den nybyggda bagagehallen i markplan.
De internationella reglerna säger att ankommande och avgående passagerare inte får blandas i terminalen.
Det är den värld vi lever i. Men vi upplever inte säkerhetsrutinerna som så störande, säger Sten-Crister Forsberg, vd för Destination Gotland.
Han föredrar i stället att lyfta fram fördelarna med ombyggnaden. Bättre flöde av väskorna, färre skador eller andra misstag i samband med bagagehanteringen.
<span class='mr'>Professionellt</span>
Det skapar ett professionellt intryck av Visby, det finns anledning att vara lite stolta över det här, tycker Forsberg.
Gångar och grindar separerar även kryssningspassagerarna från inrikesresenärerna. De som reser med kryssningsfartygen får även finna sig i att passera säkerhetspersonal samt metalldetektorer i bågar, på samma sätt som redan sker på flygplatserna.
Björn Persson, terminalchef, tror inte att den typen av kontroll kommer att bli standard även för inrikesresenärerna. Det skulle göra incheckningarna vid terminalen både tids- och personalkrävande.
De internationella reglerna anger tre säkerhetsnivåer i hamnarna. Normalnivån är den lägsta. Läge två betyder att terrorhandlingar inträffat i Europa. Terminalen ska då klara att söka igenom passagerare, fordon och bagage. Den tredje nivån innebär att hot riktats direkt mot terminalen. I ett sådant läge kommer området sannolikt att stängas och turer ställas in.
<span class='mr'>Riskbedömning</span>
I Sverige är det säkerhetspolisen som ansvarar för riskbedömningarna.
För att klara läge två måste vi redan i normalläget ha rutinerna klara, säger Forsberg.
Det är alltså redan nu möjligt att skilja av utrymmen för visitation av passagerare och väskor. I höst ska rederiet dessutom lämna en rapport till Sjöfartsverket med en redogörelse för vilka säkerhetsrutiner som ska införas.
Även om kontrollerna av bagaget skärpts är de fortfarande inte lika noggranna som på flygplatserna. Det finns till exempel inga planer på att märka varje väska med en streckkod som kopplar bagaget till sin ägare.
Vi tycker inte att det behövs och det finns inga krav på det. Det skulle ytterligare fördröja processen, säger Sten-Crister Forsberg och syftar på bagagehanteringen.
Den egentliga invigningen sker inte förrän i höst. Fortfarande saknas en del skyltar, och det finns funderingar på att skapa en särskild plats i bagageutlämningen för de som väntar på vänner och anhöriga.
Sommartid vill även exempelvis bil- och cykeluthyrare kunna möta passagerarna redan inne i terminalen, något som inte är tillåtet.
Jag vill kunna möta passagerarna innan de splittras, men jag blir utkastad av personalen. Det är fräckt att köra över människor som försöker göra sitt jobb, säger en upprörd Sven-Åke Rosborg som arbetar med att hyra ut cyklar.
Terminalchefen Björn Persson bemöter kritiken.
Tills vidare håller vi företagen utanför. Vi måste först landa och få ordning på flödena.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!