Hampa från ön presenteras på internationell konferens
Kan hampa odlad på Gotland användas till textila produkter? Frågan som ny forskning ger svar på är en av punkterna på en internationell konferens om textilier och naturfibrer i Sydafrika. Där presenteras den gotländska hampan av Gunilla Östbom från Rute. Hon delar sin arbetstid som adjunkt vid universitet i Uppsala och som lärare vid Elfrida Andrégymnasiet i Visby.
- Vår forskning visar att hampans fiber ger en möjlighet till det, säger Gunilla Östbom i telefon på väg till Sydafrika.
Bakgrunden är att fibrer från hampa odlad på Gotland undersöks i ett samarbete mellan Uppsala universitet och SLU Alnarp. Målet är att ta reda på om den hampa som har odlats på ön kan användas till textila produkter.
- Hittills har hampa inte odlats på ön med tanke på att användas textilt, men resultatet indikerar att den antagligen skulle kunna användas till produkter som numera görs av lin.
Med justering av metoder för odling och efterbehandling skulle det med sannolikhet gå att producera hampfiber av fin textil kvalitet på Gotland.
I dag är det inte aktuellt att producera hampfiber för textilier på Gotland, men kunskaperna om fiberkvaliteten är användbara för närliggande produktionsområden.
Det bör man ha klart för sig säger Gunilla Östbom. Däremot har vi varken beredningsverk eller utrustning som krävs för förädling av fibern. I samarbetet mellan Uppsala universitet och SLU Alnarp har fiber från hampa odlad på Gotland undersökts.
Styrkan och finleken på fibrer har testats på hampa som under de senaste åren har tagits från olika odlingar på ön. Fibrernas styrka har sedan undersökts på SLU i Alnarp och finleken har undersökts på Faserinstitut i Bremen.
Konferensen, organiserad av FAO, Food and agriculture organization of United Nations, pågår i Port Elisabeth mellan måndag och söndag i nästa vecka.
På torsdagen presenterar Gunilla Östbom delar av resultaten från undersökningen av kvalitén på den gotländska hampan. Fokus för deltagarna som kommer från hela världen är tvärvetenskaplig forskning och teknik för textilier och hållbar utveckling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!