Hampan har blivit en kvinnofråga
Vi har riksdagen på våra sida, vi har till och med Hassela på vår sida. Det är bara socialdepartementet som är emot oss.Det sade Tomas Persson, projektledare inom hampaodling, efter att ha gästats av centerkvinnor vars avsikt var att fördjupa sig i hampodlingens betydelse på Gotland.Den kontroversiella hampan har blivit en kvinnofråga.
Centern gjorde i går ett studiebesök i Lövsta där Hushållningssällskapets Tomas Persson berättade om hampans betydelse för Gotland. Själv leder han ett projekt där man testar att odla hampa med rötslammen från reningsverk.
Det finns stora pengar att tjäna inom lantbruket om hampan kan utnyttjas som energigröda. Energin utvinns genom att man eldar grödan och på så sätt får fram biogas som kan värma upp till exempel ett värmekraftverk.
Gotland har två särskilt gynnsamma faktorer för hampaodling; det soliga klimatet och den kalkrika jorden, som gör att 30-40 procent mer biomassa kan utvinnas ur hampan här jämfört med i övriga landet.
Men i dag är det bara tillåtet att odla hampa för fiberproduktion. Anledningen är att Sverige med nuvarande EU-regelverk inte har någon möjlighet att hindra hampfiber.
Det hjälper emellertid inte de gotländska odlarna eftersom fibertillverkning kräver ett stort beredningsverk och ett sådant finns ännu bara i planeringsstadiet.
Till dess ett sådant står klart skulle det alltså vara energiodling som gäller, men där är det stopp.
Enligt EU:s regler får man visserligen odla hampa som energigröda, men Sverige har begärt undantag från den regeln med hänvisning till folkhälsan.
Vi lobbar för att vi ska få energistöd. Hela riksdagen är enig om det, men inte regeringen. På socialdepartementet pekar man på folkhälsan och menar att droganvändandet i Sverige skulle öka om hampan odlades som energi, fnyser Tomas Persson.
<span class=MR>Folkhälsan</span>
Han lyfter också fram folkhälsan fast för de svenska lantbrukarna som knappast mår bra av att gå miste om möjligheterna till de stora intäkter som odlingen skulle kunna inbringa.
Han vill se ett underlag som visar att det finns en koppling mellan industrihampeodling och en negativ effekt på folkhälsan.
I början av juli var Tomas Persson en av de lantbrukare som for till Stockholm för att uppvakta socialdepartementet med information men där fick man inget gehör.
Vi fick inte presentera oss. Nej, då skulle de läsa lagen för oss. Vi kan den. De ville inte lyssna. Det var ständigt mobiltelefoner som ringde, sen gick nån plötsligt ut och så vidare. Till slut insåg vi att det inte var någon mening att vara kvar där, vi gick.
Att det är skillnad på industrihampa och haschhampa har nu till och med den före detta motståndaren Hassela, med Lars Siggelin i spetsen, insett.
Nyligen la riksdagsledamot Lilian Virgin (s) in en motion om förbättrade förutsättningar och stöd till hampan som energigröda.
Barbro Ronsten, centerpartiets ordförande på Gotland, talar om långlivade missuppfattningar som nu tycks vara på väg att försvinna.
Opinionen har vänt! Det är väldigt fint att Hassela har fått en ny insikt.
Hon bedyrar hampan och dess olika användningsområden.
Av hampafrön kan man göra olja som lär vara lika fin som olivolja, säger hon.
I går var det centerkvinnorna som fördjupade sig i hampaodling som tycks ha blivit en kvinnofråga. Är det på grund av kvinnors utsatta situation inom lantbruket? Ordförande Ronsten själv är inte helt säker på i vilket avseende industrihampodlingen är just en kvinnofråga.
Det är väl i så fall att den kan skapa arbetstillfällen, förmodar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!