Hamrabo ordförande för öns kyrkobyggen
Torsten Gislestam, Hamra, valdes till ordförande i Samfälligheten Gotlands kyrkors kyrkonämnd på onsdagen.Det skedde i Församlingshuset, Visby, vid första sammanträdet med Samfällighetens församlingsdelegerade som valts för perioden 2006 till 2009. I mötet deltog 86 ombud.
Posten innehades tidigare, i 20 år, av Bo-Gustaf Sorby, Stenkyrka, som avtackades i fjol höstas.
Åke G. Sjöberg nämnde att Samfälligheten kommer att fira 25-årsjubileum den här mandatperioden. Själv har han innehaft sin ledarpost sedan Samfälligheten bildades på nyåret 1984.
Väl insatt
Nye kyrkonämndsordföranden Torsten Gislestam, som är 66 år, är väl insatt i verksamheten. Han har varit med som ombud för hemförsamlingen sedan starten 1984 och även varit vice ordförande i Samfällighetens församlingsdelegerade samt ledamot i kyrkonämnden och dess arbetsutskott.
- Det är inte så lätt att komma efter Bo-Gustaf Sorby, sade Torsten Gislestam. Det är han och delegerades ordförande Åke G. Sjöberg som gjort att Samfälligheten fått det goda renommé den har och det måste vi se till att den har även i fortsättningen.
- När kyrkan och staten gick skilda vägar blev Samfällighetens verksamhet kvar oförändrad, sade Torsten Gislestam. Och när församlingar slag-its ihop på senare tid har det ändå varit klart att varje kyrka och varje församling skall ha kvar ett ombud vardera i Samfälligheten.
Kyrkor restaureras
Han nämnde också att fram till 2010 kommer ytterligare omkring 25 gotländska kyrkor att restaureras.
I Samfällighetens förslag till preliminär plan för åren 2008-2009 finns fem kyrkor med, nämligen utvändig restaurering i Ekeby och Västerhejde, och invändig i Källunge, Sjonhem, och Vallstena.
Byggnadshyttans chef Håkan Lindkvist informerade om att nu skall församlingarna komma med i förberedelsearbetet för "sin" kyrkas restaurering ännu tidigare än hittills.
- Källunge blir pilotprojekt för det, sade han. Där skall vi ha möte med församlingen innan projekteringen. Hittills har det först gjorts kalkyler och projektering sen har församlingen kommit med.
Bra inblick
Eftersom det var många nyvalda ombud fick de en bra inblick i verksamheten när Åke G. Sjöberg höll sitt anförande.
Han berättade om förenklade ärendevägar till antikvariska myndigheter eftersom det numera är länsstyrelsen som mycket effektivt har hand om detta. Vidare uppmanade han ombuden att ha täta kontakter med de styrande i församlingen och att ombuden sedan i sin tur har kontakt med Samfälligheten.
Tornet i Gothem
Åke G. Sjöberg tog också upp aktuella kyrkoärenden och nämnde det gamla problemet med tornet i Gothem kyrka, att det talats om att tornet kan ramla, men att det ännu står upprätt, men att det är svårt att veta vad som skall göras där.
I Alva kyrka har man problem med mögelskador.
- Samfälligheten har en utdebitering på 15 öre per skattekrona, sade han. I och med ökat utträde ur kyrkan minskar stommen i vår ekonomi. Men många gotlänningar vill betala till kyrkornas underhåll även efter utträdet. För kyrkorna är både kulturhistoriskt värdefulla och gudstjänstlokal. Så det kan bli aktuellt att se hur det kan ordnas framöver.
Åtta-nio miljoner kommer in genom skatten och ungefär lika mycket kommer bidrag varje år.
- Cirka 300 miljoner kronor har lagts på gotländska kyrkor sen samfälligheten startade, sade Åke G. Sjöberg. Mer än hälften har finansierats genom den årliga utdebiteringen.
Valen
Åke G. Sjöberg omvaldes till ordförande i Samfällighetens församlingsdelegerade medan Carin Jakobsson, Bro, nyvaldes till vice ordförande.
Till vice ordförande i kyrkonämnden omvaldes Einar Larsson, Lärbro.
Förutom ordförande och vice ordförande valdes följande ledamöter ordinarie i kyrkonämnden: Bengt Olsson, Eva Westeman, och Göran Bergfasth, Visby, Lars-Ulle Gadefors, nordertredingen, Alf Ahlström och Bengt Mattsson, medeltredingen, och Tommy Kristiansson, sudertredingen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!