Hämtning på tomten försvinner vid årsskiftet

Latrintömning på Gotland kommer från och med årsskiftet att genomgå stora förändringar.
Kärl som ställs inne på tomterna kommer inte längre att hämtas.
- Det har med de anställdas hälsa att göra, säger Ragnsells produktionschef Joakim Thalén.

Gotland2006-08-12 06:00
Företaget räknar med att servicekillarna på Gotland genomför minst 120 lyft varje dag, när de tömmer de latrinkärl som står vid stugor och hus runt om på ön. Sammanlagt handlar det om cirka 10 000 kärl som ska tömmas varje år, varav flertalet - hela 99 procent - hämtas under sommarens intensiva månader.
Varje tunna väger i genomsnitt 24 kilo och att lyfta den tyngden, dryga 100 gånger varje dag, är alldeles för mycket, anser Joakim Thalén.
- Det ultimata är att de anställda inte rör kärlen överhuvudtaget. Så är det tyvärr oftast inte idag, men tanken är att det är dit vi ska nå, säger han.

Tungt
Ragnsells har sedan årsskiftet skött större delen av latrin- och sophämtningen på Gotland, och dagligen trafikerar sammanlagt sex servicefordon de gotländska vägarna. Den stora servicebil som tar hand om avfallet har, enligt Joakim Thalén, byggts om för att möta Arbetsmiljöverkets hårdare krav, då bland annat har en vinsch satts in för att reducera antalet lyft.
Men det räcker inte, menar Agnita Wärn, som arbetar som arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.
- Våra regler säger att tunga lyft inte ska göras överhuvudtaget, och så långt som det är möjligt ska manuella lyft tas bort, säger hon.
Gränsen för vad verket menar med tunga lyft är 15, alternativt 25 kilo. Det menar också att de manuella lyft som görs vid latrinhämtning är otroligt krävande för kroppen, helt onödiga och väldigt föråldrade.

Rejäl höjning av taxan
Siffror från kommunens renhållningskontor i Visby visar att det förra hösten fanns lite drygt 2000 abonnenter runt om på Gotland, varav 795 av dem betalade för hämtning inne på tomterna. Under våren tog dock kommunfullmäktige ett beslut om att just taxan för hämtning av latrin vid toaletterna skulle höjas markant. Prisökningen - om cirka 200 procent - har i sig självt gjort att många abonnenter valt att ställa ut sina kärl längs med vägen för hämtning. Ett alternativ som är betydligt mildare för plånboken, och som till årsskiftet alltså kommer att vara det enda tillgängliga.
Arbetsmiljöinspektör Agnita Wärn är belåten.
- Renhållningsarbetarna ska inte behöva gå omkring och bära och kånka på sådana här tunga kärl. Det känns väldigt mycket 1800-tal, och det är verkligen inte bra för deras kroppar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om