Hämtning svårt i trånga gränder

I höst är det innerstadsbornas tur att välja abonnemang i det nya sopsystemet. Men hämtningen på flera av adresserna försvåras av trånga gränder, trappor och kullersten.– Det kommer att lösa sig, men vi vet ännu inte hur, säger Olof Grundström, renhållningschef.

LOTTA SORTERAR. Hotellet Breda Blick i innerstan sorterar sedan länge bland annat förpackningar och wellpapp. Snart gäller det för Lotta Forslund och andra verksamma och boende innanför muren att även börja sortera brännbart och kompost.

LOTTA SORTERAR. Hotellet Breda Blick i innerstan sorterar sedan länge bland annat förpackningar och wellpapp. Snart gäller det för Lotta Forslund och andra verksamma och boende innanför muren att även börja sortera brännbart och kompost.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-09-14 04:00
Systemet där hushållen separerar sitt avfall i brännbart och kompost infördes på Gotland för drygt två och ett halvt år sedan. Öns olika delar har anslutits efter hand, och i december är det innerstadens tur.
Men smala gränder, grusade uppfarter, backar, trappor och långa dragavstånd försvårar jobbet för renhållningsarbetarna som tömmer sopkärlen.
En omfattande inventering visade att det fanns problem vid hälften av de 800 abonnenterna innanför muren.
- Nu när vi utrett det hela närmare ser vi att det är betydligt färre, kanske bara ett par hundra, säger Olof Grundström, som uppger att fastighetsägare redan hört av sig till kommunen med förslag på lösningar för den egna fastigheten.

Informationsmöten
En möjlighet är att bygga gemensamma sophus för vissa abonnenter.
Det finns även planer på att köpa in en mindre sopbil, som lättare tar sig fram i trånga passager.
Inom ett par veckor ska alla fastighetsägare i innerstan få ett informationsbrev av kommunen, där kunderna får välja vilken typ av abonnemang de vill ha.
I slutet av september kommer två informationsmöten för allmänheten att ordnas på Almedalsbiblioteket.
- Det kan bli så att de boende själva kommer med bra idéer hur hämtningen ska lösas, säger Olof Grundström.
Mellan veckorna 43 och 49 sätter sedan kommunens entreprenör Rang-Sells ut sopkärlen, och i halva december startar hämtningen av det sorterade avfallet.

Osäker kompost
Lotta Forslund, husfru på Hotell Breda Blick, tycker att sopsystemet är rättvist eftersom abonnenten kan minska sina avfallskostnader genom att sortera bättre.
- Jag bor på landet och har haft sopsorteringen ett tag nu. Jag tycker att den information vi fick från kommunen var väldigt bra och lättbegriplig, konstaterar hon.
Hur hotellet ska lösa kompostfrågan är ännu inte bestämt.
- Under sommaren blir det minst 30 kilo kompost per dag med kaffefilter, potatisskal, fruktskal och annat. Jag önskar att det vore lite friare så att man fick lämna komposten till bönderna som djurmat, som man gjorde förr, säger Lotta Forslund.

Nya papperskorgar
Hotellet sorterar sedan länge bland annat förpackningar och wellpapp, och funderar på att skaffa uppdelade papperskorgar till de 28 rummen, så att gästerna själva kan sortera sitt avfall.

Abonnenterna kan välja på att lämna:
1)
Kompost och brännbart.
2) Bara brännbart, förutsatt att man skaffar egen kompost.
3) Osorterat avfall (dyraste alternativet).
Omkring 95 procent av gotlänningarna har valt något av de två första alternativen.
Det komposterbara avfallet omvandlas till jord vid en särskild anläggning i Roma. Det brännbara används som bränsle vid cementtillverkningen i Slite.
Tidningar, förpackningar av glas, metall, plast samt farligt avfall, elavfall, vitvaror och grovsopor sorteras på samma vis som tidigare.
Källa: Gotland.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om