Han är årets nötköttsbonde

Årets nötköttsbonde 2011 på Gotland är utsedd. Det är Marcus Olsson, son av trettonde generationen som driver gården Butrajvs i Norrlanda.

Foto: Lillebi Eriksson

Gotland2012-03-20 12:18

Utmärkelsen delas ut varje år i varje län och under Köttriksdagen Skåne i november ska en av dessa koras till riksprisbonde.

Om han kan ha någon glädje rent affärsmässigt av att bli årets nötköttsbonde är Marcus Olsson osäker på.

- Om jag får nytta av det här? Nej, det kan jag inte tro. Det ska vara om man säljer sitt eget kött kanske, för marknadsföringen, säger han.


Kalvkvalitet
Att öppna gårdsbutik finns inte på agendan i nuläget även om han tror att det skulle vara roligt.

- Det hade varit kul att sälja sitt eget kött här, men det känns långt bort. Då ska man kunna slakta och paketera på gården.

Istället satsar han på att leverera bra köttdjur till slakteriet i Visby, men han tycker att det ibland är ett hårt jobb att få djuren fina.

- Kvaliteten på djuren jag får hit är ibland låg. Man får en del kalvar på hösten som är i dåligt skick, magra och små.

Roligaste tiden att vara nötköttsbonde tycker Marcus Olsson är när djuren under våren släpps ut på bete.

- Då får de gå ute och de stortrivs!

Tjurarna får dock stanna inomhus, på grund av säkerheten.

- De är lömska, säger Marcus Olsson, medan han står och kelar med en stut som går ute med de andra djuren.

Den är friad från slakt tack vare sitt lugn. När vi kommer in i hagen tittar kvigorna på oss med misstänksamhet och vet inte riktigt vart de ska ta vägen, men när den 800 kilo tunga stuten kommer fram och hälsar på oss ("oss" med modifikation, undertecknad står och gömmer sig bakom bonden) lugnar de ned sig.

Det som händer närmst i tiden för Marcus Olsson, är att han ska bygga en plansilo för ensilage. I övrigt kommer verksamheten se ut ungefär som den gör i dag, med cirka 180 nötköttdjur.


Nästa generation
Om det blir en fjortonde generation på gården får så småningom hans och hustrun Anna Rundbys två barn avgöra. De har en son, Adam, 9 år, och en dotter, Annie, 13 år. Det verkar inte omöjligt att pojken tar över gården, ett visst intresse finns i alla fall för att köra traktor.

- Men vi får se, han får göra vad han vill, säger Marcus Olsson, som i dag har god hjälp av sin numer pensionerade far med att sköta gården.


Företaget drivs som enskild firma. Till gården hör 100 hektar skog och 120 hektar åker varav Marcus Olsson äger hälften och arrenderar hälften. Han har köttraskvigor, mjölkstutar och tjurar, sammanlagt cirka 180 djur. Företagets årsomsättning är omkring 1,6 miljoner kronor. Vid övertagandet av gården ändrade han verksamhet från mjölk- till köttproduktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om