Han är Moderaternas nye ansikte

Gotlandsmoderaternas nye ledare heter Anders Skantz, 67 år. I helgen valdes han till ny förbundsordförande och efterträder Gustaf Hoffstedt. Valfriheten är Skantz hjärtefråga och ödmjukt säger han att "M:s politik är bättre än de rödgröna på alla områden".

Foto: Tobias Wallström

Gotland2012-04-23 04:00

Moderaternas nye förbundsordförande Anders Skantz lyfter gärna fram valfriheten som den viktigaste delen i politiken.

- Jag skulle gärna se att det etablerades till exempel vårdcentraler i en helt annan takt än idag. Där det finns utrymme så klart, säger han.

Sjukvårdsfrågor och äldreomsorgspolitik är gärna frågor som han utmanar de rödgröna i. Anders Skantz har bara funnits i den gotländska politiken i fyra år, men just sjukvård är ett område där han hunnit få en del erfarenhet.

Han satt som andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Dessutom har han haft en plats i fullmäktige och varit ersättare i regionstyrelsen. I dag har han dock inga uppdrag i regionpolitiken.

Anders Skantz hoppas dock att hans erfarenhet som företagsledare ska göra honom till en bra förbundsordförande.

Han har i fler år varit vice vd i flygbolaget SAS och vd för ett av SAS dotterbolag.

- Jag har haft mycket med folk att göra. Jag vet att det är viktigt att lyssna till alla, säger den nyutnämnde ordföranden.

Avgående Gustaf Hoffstedt tror att Anders Skantz kommer att finnas mer tillgänglig som ordförande.

Något som behövs när partiet har vuxit i antalet medlemmar. Nu kommer Hoffstedt att koncentrera sig på sitt arbete som riksdagsledamot.


65 000-målet avskaffas
Under helgens stämma bestämde Moderaterna att de vill verka för att befolkningsmålet på 65 000 gotlänningar år 2025 avskaffas.

- Vi har inget emot att man blir 65 000 eller 100 000, men man måste se till att förutsättningarna finns, säger Anders Skantz.

Han och hans partikollegor anser att genom att verka för välstånd på Gotland och se till att det blir Östersjöns mötesplats så kommer en befolkningsökning som en naturlig följd.

- Bara 65 000 invånare säger ingenting, vi anser att de andra visionerna som finns är bättre, säger Anders Skantz.

Barn- och ungdomskultur är även ett område där Moderaterna vill se förändringar.

Partiet föreslår att Kulturskolan flyttar ur sina lokaler i innerstaden och istället utnyttjar regionens skolor.


Kulturcheckar
Genom en sådan lösning skulle pengar, som i dag går till hyra, istället kunde användas till verksamheten.

Ett förslag är införandet av kulturcheckar. Det innebär att barnen kan välja om de vill utnyttja sin kulturcheck i regionens verksamhet eller om de istället vill ha exempelvis en privat pianolärare.

- Det tycker jag betyder en hel del eftersom man kan få göra ett personligt val då, säger Anders Skantz.


Bostadsrätter
Dessutom vill Moderaterna verka för att Gotlandshem omvandlar en del av sina lägenheter på Gråbo till bostadsrätter för att på så sätt få pengar till nybyggnation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om