Han är nöjd med blivande lokalerna vid polishuset

Gotsamprojektets lokalfråga är äntligen löst. Det blir lokaler intill polishuset i Visby, men det blir inte i den omfattning som man tidigare velat ha.
­ Ja, vi är överens om hur vi ska klara lokalfrågan och regeringen kommer den här eller nästa vecka fastställa det beslut som har tagits i styr- och planeringsgrupper, säger projektledaren Åke Fagelberg.
Den tröga starten med framför allt lokalproblem, har försinkat projektet med ett par år. Men Åke Fagelberg tror att man kan få en förlängning av projektet.

Gotland2004-02-19 04:00
­ Förmodligen får vi också den förlängning som vi har begärt, 2007-2009, i och med den försening som det har blivit. Det har ju gått trögt, men projektet fortsätter och även det är svårt så går det inte bakåt utan framåt. Under den senaste månaden har vi haft framgångar, säger Åke Fagelberg.
<span class=MR>Det stora problemet</span>
Det stora problemet har varit lokalfrågan. Det har hela tiden sagts att Gotsams lokaler helst bör finnas så nära polishuset som möjligt. Det har projektets lokalgrupp också tagit fasta på.
Kruxet var att fastighetsägaren/byggaren Arriba krävde en garanti om en hyrestid på 18 år. Men nu finns en annan lösning. Ett betydligt mindre hus på 250 kvadratmeter byggs intill polishusets norra sida.
Sedan ställs det upp ett antal paviljonger som sammanlagt ger 900 kvadratmeter. I det fasta mindre huset inryms den tekniska utrustningen, medan paviljongerna inrymmer ledningsrum och olika kontorsrum.
­ Om det inte blir någon fortsättning sedan projekttiden har gått ut, ja då flyttar man bara helt enkelt bort lokalerna, säger Åke Fagelberg.
<span class=MR>Betydligt mindre</span>
Det första förslaget som inte gick att genomföra handlade om ett hus med cirka 1 600 kvadratmeter kontorsyta. Byggkostnaden uppskattades till 25 miljoner kronor och årshyran till tre miljoner kronor. Nu blir det mindre och billigare lokaler och årshyran hamnar troligen en bra bit under två miljoner kronor.
Ett problem som har tillkommit under senare tid är som bekant att tullverket inte längre tänker ha kvar någon bemanning på Gotland. Tullverket är en av de sju myndigheter som ingår i projektet.
­ Det är försvårande om tullen inte finns på Gotland. Men man är ändå enligt regeringens beslut med i Gotsam. Förmodligen får tullen ha standbypersonal som kan delta i våra övningar, säger Åke Fagelberg.
<span class=MR>Samlas på sex minuter</span>
­ Problemet är att vi ska arbeta i vardagen och det kan inte tullverket göra om man inte har kvar någon bemanning här. Jag brukar jämföra Gotsam med ett projekt i Uppsala län, som kallas för Ce-sam, där myndigheterna gemensamt ska hantera en kris, fortsätter han.
­ Men där kallas man in först när något hänt och där har man 60 minuter på sig för att samlas. Här kan en stor del av krishanteringspersonalen vara på plats på sex minuter, berättar Åke Fagelberg.
Från politiskt håll, i riksdag och regering, sr man positivt på Gotsam. På myndighetsnivå är man också positiva, men ser svårigheter med olika regelverk och sätt att arbeta. Man bär med sig "ett arv", som man har svårt att frigöra sig från.
­ Gotsam är faktiskt det enda projekt som har fått till uppgift att belysa och komma med förslag på nya regler om det finns regler som inte stämmer överens med det totala regelverket, säger Åke Fagelberg.
Det ljusnar för Gotsam. Projektledaren Åke Fagelberg är nöjd med att Gotsam får flytta in i lokaler intill polishuset. Även om det blir betydligt mindre utrymme än vad man hade velat ha. Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om