Han är ordförande för öns hyresgäster

Det finns omkring 7 000 hyreslägenheter på Gotland idag. Hyresgästföreningen är de som sköter förhandlingar och tvister för de flesta av de boende.

Stefan Uddebrant, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland menar att man måste få ner byggkostnaden för nybyggen om vi ska kunna erbjuda lägenheter med de hyror som behövs.

Stefan Uddebrant, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland menar att man måste få ner byggkostnaden för nybyggen om vi ska kunna erbjuda lägenheter med de hyror som behövs.

Foto: David Skoog

Gotland2019-11-08 18:01

Stefan Uddebrant är ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland sedan tre år tillbaka. En roll som innebär både ansvar och förtroende. Föreningen, med en styrelse om sju personer och ungefär 65 förtroendevalda, jobbar med både stora och små frågor för öns hyresgäster.

– På Gotland i dag har vi ungefär 7 000 lägenheter. Drygt 3 000 är anslutna till hyresgästföreningen, säger Stefan Uddebrant. 

Alla kan gå med i hyresgästföreningen, men det är för de som bor i hyresrätt som föreningen kan bidra mest och ge juridisk hjälp eller hjälp vid förhandlingar. 

En stor post i arbetet är förhandlingen om hyror. Både med bolag som Gotlandshem och mindre fastighetsägare. Och det är mycket som det ska kommas överens om.

– Just nu håller vi på ganska mycket med bostadspolitik och hyresförhandlingar. Vi har en stor förhandlingsdelegation, med ett drygt 20-tal förtroendevalda totalt, säger Stefan Uddebrant.

I pågående förhandling med Gotlandshem står parterna just nu en bra bit från varandra. Gotlandshem vill höja hyrorna med fem procent, och hyresgästföreningen anser att en procents höjning är mer rimlig. Utan förhandlare från hyresgästföreningen skulle sannolikt hyresgästernas hyror sett klart annorlunda ut, både efter tidigare förhandlingar, och sannolikt även efter att den nu pågående blir klar.

– Förra gången hade Gotlandshem begärt 2,5 procents höjning och tror jag och vi kom ner på 0,48 procent, säger Stefan Uddebrant.

Bostadsköerna växer och trots många nybyggen saknas det billiga lägenheter på ön då nybygge ofta resulterar i höga hyror.

– Det gör att du inte får omflyttningen som behövs. Du får de äldre människorna som bor kvar med lägre boendekostnad istället för att gå till en hyresrätt och låta en barnfamilj ta över. 

För att komma till rätta med det problemet tror Stefan att man måste se till byggprocessen.

– Byggnadsmarknaden är övermättad nu, så de kan lägga vilket bud som helst. Förr var de tvungna att hålla sig till lägre nivåer, det som byggs idag byggs till väldigt höga kostnader. Man måste kunna bygga billigare. Att man bygger som tusan nu när det är dyrt kan straffa sig framöver om byggpriserna går ner. Även om vi har en jättekö kanske det vore bättre om allmännyttan hade hållit igen och de privata fått gjort sitt, och sen när det blivit billigare kan man gå in med allmännyttan.

Stefan Uddebrant.
Stefan Uddebrant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!