Han är på väg till laglöst land

Kirurgen Anders Sjöqvist lämnar Visby och arbetet som överläkare på lasarettet för att mönstra på försvarets fartyg HMS Carlskrona nästa vecka. - Operationsmöjligheterna ombord är lika bra som på Visby lasarett.

Anders Sjöqvist, gotländsk kirurg på HMS Carlskrona.

Anders Sjöqvist, gotländsk kirurg på HMS Carlskrona.

Foto: Niklas Ehlén, Combat Camera/Försvarsmakten

Gotland2013-03-07 11:37

När helagotland.se når Anders Sjöqvist håller han på att ta emot leveranser av mediciner som packas med ombord.
På onsdag nästa vecka lämnar HMS Carlskrona, med en besättning på 135 personer, Sverige för att ta sig ner till Somalia och en EU-insats sanktionerad av FN.


- Vi ska eskortera transporter av mat och förnödenheter så att de når de nödställda i landet, berättar Anders Sjöqvist som är med ombord på försvarets fartyg för andra gången. Senast var för tre år sedan.

Somalia är totalt laglöst land, som han uttrycker det, och pirater härjar fortfarande i området även om de är färre än för tre år sedan. Båtar tagna av piraterna, med gisslan ombord, ligger uppankrade den ena efter den andra längs Somalias kust.

Att skydda de viktiga mattransporterna från piraterna är huvuduppdraget men det handlar också om att övervaka området och hjälpa andra båttransporter att ta sig igenom den viktiga Suezkanalen.

- Det finns många flyktingbåtar i området och vi hjälper också människorna i dem. Det kan sitta 50 personer i en båt lika stor som Destination Gotlands livbåtar. De sitter i stekande sol utan vatten. Vi ger dem vatten och förvarnar FN om att de är på väg.

Anders Sjöqvist är medveten om att det kan bli tufft och att det till och med kan bli tal om eldstrid.
- Men jag är inte orolig för min egen personliga säkerhet. Jag är, precis som i mitt arbete hemma, orolig för att inte kunna hjälpa svårt skadade personer om den situationen skulle uppstå. Men operationsmöjligheterna ombord är lika bra som på Visby lasarett, säger han.

Med ombord finns sju sjuksköterskor och fyra läkare. Ytterligare en gotlänning finns med, överläkaren vid ortopeden i Visby, Åke Karlbom. Anders Sjöqvist kommer att arbeta ombord på HMS Carlskrona fram till midsommar.

Varför gör du det här?
- Det är en blandning av äventyrslusta och viljan att göra något nytt och något meningsfullt. Och det känner jag att vi gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om