Han arbetar med både händer och huvud – siktar på SM

Gotlänningen William Johansson kan bli en av sex finalister i SM för unga plåtslagare. "Ett hantverk där man verkligen får tänka till."

William Johansson hade dålig koll på yrket när han sökte in till gymnasiet. Nu har han förhoppningar om att bli årets unga plåtslagare.

William Johansson hade dålig koll på yrket när han sökte in till gymnasiet. Nu har han förhoppningar om att bli årets unga plåtslagare.

Foto: Edvin Högdal

Gotland2021-02-03 14:02

Man kan tävla i allt, även plåtslagning. För det är precis vad man gör i den årliga tävlingen SM för unga plåtslagare. De tävlande vaskas fram under uttagningstävlingar vid samtliga gymnasieskolor som har byggplåtelever. 

Wisbygymnasiets kandidat 2021 heter William Johansson. Han går tredje året på bygg- och anläggningsprogrammet och är för stunden lärling vid Gardells plåt.

– Han är längst in i lokalerna, så att han får vara för sig själv och kan arbeta i lugn och ro, säger Tommy Hägsafwe, arbetsledare på plåtslageriet i Visby, när han guidar genom verkstaden.

GT träffar William Johansson under pågående uttagning. Uppgiften fick han reda på först på morgonkvisten: Ett murkrön med ifalsad centrisk kon och stos. Sex timmar har han på sig.

– Ska nog gå. Jag har en hyfsad bild i huvudet hur jag ska gå tillväga och ligger rätt bra till, lyder Williams fåordiga uppdatering efter några timmars arbete.

– Det blir ju en helt annan sak när det ska göras under tidspress. Vissa är inte gjorda för det, inflikar Tommy Hägsarfwe.

Det är inte första gången arbetsledaren har en SM-aspirant i verkstaden, men hittills har inga av lärlingarna vid Gardells plåt gått vidare.

– Om man verkligen kan tävla i det här? Jag vet inte. Bedömningarna blir ju väldigt subjektiva, men det är nog mest en kul grej, som dessutom är väldigt bra för branschen, säger Tommy Hägsarfwe.  

Det uttalade syftet med SM för unga plåtslagare, som arrangeras av PVF Yrke & Utbildning, är att locka fler unga till yrket. Att få tag på skickliga plåtslagare är nämligen ingen enkel sak.

– Många väljer andra utbildningar och inriktningar på gymnasiet. Och det är klart, de sitter väl hellre vid datorn än att stå ute och slamra, säger Tommy Hägsarfwe och sneglar mot snöflingorna som singlar ner utanför fönstret.

Sekunderna är dyrbara, men William Johansson släpper arbetet för att växla några ord.

Ni plåtslagare är sällsynta säger Tommy. Vad beror det på?

– Jag tror att många inte riktigt har koll på yrket. Jag hade i alla fall inte det när jag sökte in till gymnasiet. Men när vi fick prova på plåtslageri under första året fastnade jag för det, säger William.

Vad var det du fastnade för då?

– Plåtslageri är ett hantverk där man verkligen får tänka till. Man använder liksom både händerna och huvudet.

Finalen kommer att äga rum på Teknikcentrum i Katrineholm i mitten av april.

Branschen skriker efter skickliga plåtslagare, säger Tommy Hägsafwe, arbetsledare på Gardells plåt i Visby.
Branschen skriker efter skickliga plåtslagare, säger Tommy Hägsafwe, arbetsledare på Gardells plåt i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!