Han blev av med sjukersättningen

Han har bara 20 procent av normal styrka i sitt högra ben. I högerarmen har han bara hälften av den styrka han borde ha. Han har gått sjukskriven i två år.
Nu har Försäkringskassan dragit in hans sjukersättning och det han har att leva på är 167 kronor om dagen.

Foto:

Gotland2004-10-13 04:00
-Vad läkare och sjukgymnaster säger betyder inget längre, säger Mikael Sundh. Det är kassan som bestämmer om man är arbetsför eller inte.
Mikael Sundh, 36 år, har jobbat mycket i hela sitt liv. Men för drygt två år sedan drabbades han av blodtrycksfall, ramlade omkull och slog upp ett hål i huvudet. Han fick en skada på halsryggen som gjorde att all känsel i kroppen successivt försvann från hakan och nedåt.
-Jag låg helt förlamad i två veckor på sjukhuset, berättar han.
<span class='mr'>Viktig arbetsträning</span>
Men den verkliga chocken fick han när han så småningom började träna för att få tillbaka styrkan och rörligheten.
-Jag tyckte inte att jag kom någon vart. Jag fick panikkänsla när framstegen var så små. Jag var tvungen att ta kontakt med en kurator för att ha någon att prata med.
I november förra året flyttade han till Gotland eftersom hans sambo kommer härifrån. Han pratade med Försäkringskassan i Stockholm som skulle skicka alla papper som behövdes för att kassan här skulle kunna ta sina beslut. Det gjordes en neuropsykologisk bedömning av Mikael. Försäkringsläkaren skrev att det var av största vikt att han kom i arbetsträning. Ytterligare läkare och en sjukgymnast har skrivit under på hur viktig arbetsträningen var.
<span class='mr'>Skillnad på kasor</span>
Den 30 september i år beslutade Försäkringskassan att dra in Mikaels sjukpenning. Mikael betraktades som fullt arbetsför och skulle därmed stå till arbetsmarknadens förfogande.
-Jag trodde faktiskt inte att det var någon skillnad på kassan i Stockholm och på Gotland, säger han. Men det är det uppenbarligen.
Mikael Sundh beskriver sig som något av en arbetsnarkoman. Han vill jobba, han vill komma ut i arbetslivet. Han vill ha arbetsträning. Men vid kassan får han ingen hjälp.
-Neuroteamet, som jag har kontakt med, säger att jag bör ha full sjukskrivning och arbetsträning, säger han. Men Försäkringskassan lyssnar inte. Enligt kassan kan jag ta vilket jobb som helst.
<span class='mr'>Vill inte, kan inte</span>
Nu har han själv fixat arbetsträning vid ett möbelföretag på Gotland. Men han får bara de 167 kronorna om dagen.
-Jag blev uppmanad att se till att jag blev uppsagd från mitt gamla jobb, så att Arbetsförmedlingen kunde hjälpa mig med a-kassa, säger han. Försäkringskassan skulle också skicka en remiss till Arbetsförmedlingen om arbetsträning. Men den kom aldrig. Istället fick jag höra att "jag skulle gå tillbaka till min gamla arbetsgivare". Som jag just blivit uppsagd från.
Mikael Sundh sitter i en rävsax där en myndighet vägrar hjälpa honom, och den andra, Arbetsförmedlingen, inte kan.
-Jag kan inte få a-kassa om jag inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande helt och hållet, klargör han. Jag kan heller inte stämpla upp om jag söker ett halvtidsjobb.
<span class='mr'>Frisk för att vara sjuk</span>
I princip kan han förstå Försäkringskassans beslut eftersom man vill ha ner sjukskrivningarna. Han kan också ställa upp på att betraktas som fullt arbetsför.
-Men då vill jag veta vad kassan anser att det är för jobb jag klarar, säger han. Jag har sökt flera jobb, men när jag berättar om min långa sjukskrivning är jag inte intressant längre. Om nu kassan vill få ner sjukskrivningarna, borde den då inte hjälpa mig ut i arbetslivet? Vem är egentligen rehabiliteringsskyldig i samhället?
-Det verkar som om man måste vara frisk för att kunna vara sjuk, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om