Med två driftiga entreprenörer till föräldrar - mamma är mångsysslaren Inger Harlevi och pappa Rolf Harlevi som startade bilmuseet i Bro - ligger det nära till hands att tro att Niklas Harlevis yrkesval var givet. Tidigt.
Men egentligen tänkte han sig i unga år en tid inom militären.
- När jag skulle göra lumpen 1993 var jag helt inställd på att jag skulle bli kvar där, att jag skulle jobba inom det militära. Jag hade fått för mig att det var en bra arbetsplats, men jag kände tidigt att det inte alls var min grej, berättar han.
- Det var liksom lite stelt rent organisatoriskt, tillägger han leende.
Började i familjeföretaget
Därmed föll det sig naturligt att den unge Niklas Harlevi hjälpte till i familjeföretaget, som hans mor och far, Inger och Rolf, startade redan 1979.
- Visby resetjänst hette företaget först, grundat hemma vid köksbordet. Samma år startade Max Hansson och Jörgen Berglund ett företag för turistbokningar och cykeluthyrning, och det företaget köpte mamma och pappa 1983, berättar Niklas Harlevi.
Sålde entrébiljetter
Han hade dock känt på företagandet långt innan lumpen. Redan som 15-åring sommarjobbade han för första gången i turistföretaget, och ännu tidigare - blott 8 år gammal - sålde han entrébiljetter på pappa Rolfs bilmuseum.
Niklas Harlevi är mellanbarn i en syskonskara bestående av nio hel- och halvsyskon. Han var dock den ende som valde att gå helt i föräldrarnas fotspår, och 2008 köpte han ut föräldrarna och syskonen ur moderbolaget Gotlands konferens- och turistservice AB, GTS.
Testar sina gränser
Niklas Harlevi har aldrig varit rädd för att chansa och testa sina gränser. För många år sedan förklarade han för idrottsföreningen Visby AIK, som då drev rumsuthyrning på Adelsgatan, att han var villig att köpa verksamheten om föreningen någon gång beslutade sig för att sälja.
Och 2003 gick det köpet igenom.
- Och då gick jag in till grannen och förklarade att jag var intresserad av att köpa deras verksamhet om de någon gång ville sälja, förklarar Niklas Harlevi hur det gick till när han blev ägare till såväl Wisby jernvägshotell som Hotell Villa Borgen, grannar med varandra i centrala Visby.
- Om man aldrig frågar får man ju inga svar.
Växande verksamhet
Niklas Harlevis verksamhet har växt med åren. Moderbolaget GTS:
...är 100-procentig ägare av turistbyrån Travelnet Gotland, mötes- och konferensarrangören GTS bokningsservice AB, och HRNAB, Hotell och resort Norderstrand AB, företaget som sköter driften av Tott hotell.
...äger 50 procent av Weha AB, tillsammans med Pigge Werkelin, bolaget som står bakom Visby strandby och Norderstrands camping.
...äger 15 procent av Gotlands promotion AB, som sköter marknadsföring och bokning av bland annat boende på Gotland.
- Dessutom äger vi en liten del av VIC-tvätten, vilket gjorde att vi kunde behålla tvätteriet på Gotland, ler Niklas Harlevi, som i sin verksamhet behöver tvätta bland annat sängkläder till närmare 2 000 bäddar under högsäsong då verksamheten snurrar som mest.
Niklas Harlevi och hans företag är närmast alltid aktuella i något sammanhang. Nyligen påbörjades renoveringsarbeten på Norderstrands camping, som efter många år av diskussioner nu ska bli trestjärnig camping.
- Vi ska vara klara till sommaren, och sedan ska Norderstrand kunna vara öppen från april till GGN-helgen, säger han.
Följer färjedebatten
Den senaste tidens debatt kring färjeresandet följer Niklas Harlevi med stort intresse. Däremot köper han inte kritiken mot att boendepriserna i sig är den största anledningen till att antalet gästnätter minskar.
- Jag har själv jämfört boendet i olika populära besöksmål, som Sälen, Gotland, Öland och Åre. Och på Gotland ligger hotellen lite över snittpriset under högsäsong, alla andra boendeformer ligger under snittet, fastslår han.
Egen undersökning
GTS genomför i nuläget också en undersökning bland sina kunder om hur man ser på färjepriserna.
- Och tendensen är att väldigt många är beredda att ta en båt som tar en timme längre om den också är en femhundring billigare, men vi är inte klara med undersökningen än.
Än har hans undersökning bara riktat sig till turister, men han betonar också vikten av att verkligen ta reda på vad såväl turister som gotlänningar och dem som kör frakt faktiskt vill ha.
- Jag tror att det är viktigt att ha alternativ. Många kommer säkert att vilja betala mer för att åka snabbare, men vi tappar mest bland de med mindre plånbok och det är viktigt att det finns alternativ för dem också, resonerar han.
Kan inte tappet av "dem med liten plånbok" bero på att allt fler campingar bygger bort tältplatser till förmån för dyrare stugor?
- Nej, vi måste ju bygga stugor, just eftersom antalet tältare minskar, resonerar Niklas Harlevi.
Det finns också tid för familj och fritid i Niklas Harlevis liv. 38-åringen har tre barn, en 14-årig hund och sambon Caroline.
Niklas och Caroline skilde sig för några år sedan. Efter att ha befunnit sig i Thailand under tsunamin 2005, dock inte i de drabbade områdena, valde sjuksköterskan Caroline att återvända som volontär. Niklas reste med för att hjälpa till att passa deras barn, då två till antalet.
- Och där hittade vi tillbaka till varandra igen, berättar Niklas Harlevi om hur förhållandet fick ny fart.
Håller sig i trim
Sedan dess har paret fått ännu en son, som nyligen skolats in på dagis.
- Att vara i Thailand när tsunamin drog fram, även om vi var i andra sidan av landet, sätter förstås sina spår... Jag tror att man försöker ta vara på livet på ett annat sätt nu än tidigare.
Förutom att ägna tid åt sambo och barn försöker Niklas Harlevi hålla sig själv i trim med hjälp av shintai kempo, en på Gotland grundad stil av kampsporten.
- Jag har brunt bälte, svart är nästa steg - men färdig blir man aldrig, säger Niklas Harlevi.
Laddar för säsongen
Nu när snön ligger djup och minusgraderna sänker sig över Gotland är det högsäsongen som hägrar. För tröttnar på turismen, det gör han inte.
- Tvärtom, den här tiden längtar man till sommaren. Det är ju en väldig puls i vår bransch, det händer alltid något.