Han brinner för ett djursjukhus på ön

Gotlänningen Leif Jonsson, som i många år har kört djurambulans på fastlandet och även under ett år gjorde det på Gotland, har nu fått en idé som han vill förverkliga. Ett djursjukhus med placering i Kappelshamn.
säger Leif Jonsson.

Gotland2006-11-29 06:00
- Nu brinner jag för det här. Men det är inte meningen att jag ska driva anläggningen. Det är i form av entreprenör som jag jobbar med idén,

För tre år sedan återvände han till ön och bosatte sig i Slite. I dag har han fyllt folkpensionär, 65 år, och trivs med den tillvaron. Men för 3-4 veckor sedan fick han idén om ett djursjukhus på Gotland.
Mitt i Kappelshamns samhälle ligger ett lantbruk, som inte är i gång och där finns en stor fin ladugård i sten med 450 kvadratmeter inuti och med marker runtom. Det är där som Leif Jonsson tänker sig ett djursjukhus för både stordjur och hundar och katter.

Saknas helgjour
- Det finns ju ingen helgjour. Blir en häst sjuk eller svårt skadad så är det kontorstid som gäller. Alternativet att ta hästen till fastlandet är inte lockande. Hästen hinner dö på vägen till något av djursjukhusen på fastlandet som har jour på helgerna, Strömsholm, Skara eller Helsingborgs regiondjursjukhus, säger Leif Jonsson
- Jag har pratat med chefsveterinären för stordjur på regiondjursjukhuset i Helsingborg, Flemming Winberg. Kanske kan han komma hit och dra igång verksamheten, om det förverkligas. Men det behövs donatorer och stiftelser som kan stötta. Minst tio miljoner kronor behövs för att göra i ordning operationssalar, röntgen och uppvakningsbås till exempel, säger Leif Jonsson.

Kontakter tagna
När Leif Jonsson körde djurambulans på fastlandet så gick han också en sex månaders utbildning vid Helsingborgs regiondjursjukhus. Under ett år körde han en djurambulans på Gotland, men tyckte att han blev motarbetad och återvände till fastlandet.
Nu är han åter på ön och har tid att ägna sig åt idén med ett djursjukhus på Gotland.
Han har redan tagit ett antal kontakter, med Agria, som han säger är villiga att satsa, med Ulltuna för att höra om hur man kan få veterinärer som utbildas där att komma och arbeta på ett djursjukhus här, med Almi, med djurskyddet på miljö- och hälso-skyddskontoret.

Plus för djurskyddet
- För djurskyddet skulle det vara ett plus med ett djursjukhus. Jag bor själv i Kappelshamn och är med i PUK, Projekt Utveckla Kappelshamn. Det här skulle vara något för bygden om det blev verklighet. Jag känner till lantbruket och den ladugård som Leif Jonsson tänker sig för djursjukhuset. Visserligen finns en detaljplan för samhället. Men jag vet inte om den skulle hindra att man har en djurklinik där, säger djurskyddsinspektören Leif Söderström på miljö- och hälsoskyddskontoret.
Problemet på Gotland framhåller Leif Jonsson är, att det saknas helgjour om exempelvis en häst behöver akut hjälp. På Skrubbs finns veterinärklinik för att ta sig an hästar och i Ygne finns Gotlands smådjursklinik med välutrustade lokaler. Men ingen helgjour.

Två alternativ
Om en häst inte kan få snabb hjälp här finns två alternativ.
Ett är att avliva hästen. Det kostar 9 000 kronor. Det andra är att försöka ta hästen till djursjukhus med helgjour på fastlandet. Risken att hästen dör under transporten är mycket stor.
Väljer man avlivning, då måste den döda hästen tas om hand. Antingen måste den fraktas till fastlandet för destruktion eller också, om man har marker för det, ska man söka och få dispens för att gräva ner hästen.

Kremeringsugn
- En kremeringsugn skulle också vara bra om man kunde ha här, kanske ihop med ett djursjukhus, säger Leif Jonsson.
Men om idén som Leif Jonsson ska kunna förverkligas så krävs donatorer, stiftelser och försäkringsbolag som kan gå in med ekonomiskt stöd.
Därtill krävs att framför allt hästägarna är intresserade och det tror Leif Jonsson.
Hans pappa körde på Skrubbs och det har han själv också gjort.
- Jag har alltid hållit på med djur och jag brinner verkligen för den här idén, säger Leif Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om