Han cyklar på recept
Midjemåttet har minskat med flera centimeter. Och både blodtrycket och konditionen har blivit bättre. Lars-Inge Söderberg motionscyklar tre dagar i veckan, två kvartar per dag.Han har fått motion utskriven på recept.
ordination. Så här ser receptformuläret ut där läkare, sjuksköterskor eller sjukgymnaster ordinerar motion.
Foto: Petra Jonsson
Han jobbade i 43 år på Cementa och det gav bestående skador i både rygg och axlar. Han har även förvärvat en ganska kraftig övervikt och lider både av diabetes och högt blodtryck. Och i november i fjol fick han även diagnosen kol (kroniskt obstruktiv lungsjukdom).
- Det var då läkaren skickade mig till Sofia. Han trodde att träning var den bästa medicinen, berättar han.
Den Sofia han nämner är sjukgymnasten Sofia Karlsson, verksam på Slite vårdcentral och även projektledare för Gotlands kommuns nysatsning på fysisk aktivitet på recept.
Viktig lapp
Av henne fick han ett recept utskrivet på en halvtimmes motionscykling tre gånger i veckan. Cyklingen skulle delas upp i två 15-minuterspass per gång.
- Det här fick jag utskrivet på en vanlig gul receptlapp, berättar Lars-Inge Söderberg.
Just den där lappen var viktig. Att det verkligen var ett recept.
- Man tar det mer på allvar då. Sen driver ju Sofia på också. Förutom cyklingen hemma går jag på träning hos henne här på vårdcentralen två gånger i veckan också. Och det har gett resultat, säger han.
Han har kunnat minska medicineringen för högt blodtryck, från två till en tablett om dagen, och midjemåttet har krympt några centimeter.
- Svångremmen har blivit längre, skrattar han. Men det märks ingenting på vikten än.
Tvåårigt projekt
Sofia Karlsson säger att det är viktigt att börja den fysiska träningen på rätt nivå.
- Man måste börja där patienten befinner sig. Promenader eller cykling är det man oftast skriver ut, andra idrottsaktiviteter kan bli för tufft. Ett litet udda recept som funkat bra var aerobics på hemvideo som jag skrev ut till en tjej med ryggproblem. Hon ville inte träna i grupp, men det här har fungerat jättebra för henne, berättar Sofia Karlsson.
Det projekt kring fysisk aktivitet på recept hon jobbar med ska pågå i två år.
- Kommunen har fått 450 000 kronor från regeringens sjukskrivningsmiljard för att bygga upp en modell för hur vi ska jobba med det här på Gotland. Vi har varit dåliga på det tidigare i vården, andra landsting har kommit mycket längre. Men nu ska vi föra ut fys-recepten främst i primärvården, säger hon.
För fyra-fem år sedan genomförde folkhälsoenheten i samverkan med idrottsrörelsen på Gotland en kampanj för motion på recept. Ledare utbildades och cirka 20 föreningar stod beredda att ta emot personer som behövde träning enligt recept.
- Men det blev inga recept utskrivna, så det hela rann ut i sanden, säger Patrik Oscarsson på Gotlands Idrottsförbund.
Idrottsrörelsen är dock beredd att ställa upp igen. Man tycker det här är viktigt.
Vetenskapliga bevis
Och nu ska det bli bättre, lovar Sofia Karlsson. Hon jobbar ihop med distriktsköterskor och läkare i primärvården samt idrottsrörelsen och tillsammans ska de se till att fler patienter får motion i stället för piller. Och att primärvården får en starkare inriktning på förebyggande vård och hälsa.
- Det är vetenskapligt bevisat att motion har effekt på många diagnoser, säger Sofia Karlsson.
Hon visar en stor orange bok som heter Fyss och är en handledning för dem som skriver ut fysisk aktivitet på recept. Ett slags motsvarighet till Fass, som beskriver alla läkemedel.
Där står bland annat att stress, förhöjt blodtryck, höga blodfetter samt risk för diabetes typ 2 är hälsotillstånd där fysisk aktivitet ger god effekt. Sofia Karlsson nämner också kol som Lars Inge Söderberg lider av.
- Motion botar inte men det förhindrar försämring för kolpatienter, säger hon.
I Fyss står vilken typ av träning som är lämplig för olika diagnoser. På receptet ska precis som vid förskrivning av medicin anges hur ofta träningen ska utföras och i vilken dos.
En betydande skillnad mellan fys-recept och medicinrecept är betalningen. Högkostnadsskydd gäller inte för fys-recepten, där får patienter stå för hela kostnaden.
Så var du, Lars-Inge, tvungen att köpa en motionscykel för att kunna följa receptet?
- Nej, den fick jag av frugan för flera år sen när hon tyckte jag behövde gå ned i vikt. Men den har bara stått i ett hörn i garaget tills Sofia kom med receptet i höstas, svarar han.
Fysisk aktivitet på recept innebär att en legitimerad läkare, sjuksköterska eller sjukgymnast ordinerar motion på motsvarande sätt som läkemedel.
Receptet ska vara individuellt anpassat och ange typ av aktivitet, intensitet och dosering.
Receptblanketter liknande dem för läkemedel finns upptryckta.
Kostnader för fysisk aktivitet täcks dock inte av högkostnadsskyddet. Patienten får ta hela kostnaden för det som skrivs ut.
Receptet ska vara individuellt anpassat och ange typ av aktivitet, intensitet och dosering.
Receptblanketter liknande dem för läkemedel finns upptryckta.
Kostnader för fysisk aktivitet täcks dock inte av högkostnadsskyddet. Patienten får ta hela kostnaden för det som skrivs ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!