Han framhåller den småskaliga produktionen

I går var Hans Naess i Visby
för att prata om småskalig
produktion. Hans budskap vara att våga satsa på den lilla
producenten i stället för den stora. Han fick det att låta
väldigt enkelt att satsa på småskalighet. Det var däremot en del som var skeptiska mot hans budskap och förslag.

Gotland2002-03-06 04:00

Det var Hushållningssällskapet på Gotland som bjudit in Hans Naess till ett seminarium på Borgen i Visby. Det gjordes i samband med Hushållningssällskapets projekt "Utveckla småskalig livsmedelproduktion på Gotlands landsbygd". Det projektet går ut på att våga satsa på de små gotländska producenterna och mellan dem få till ett samarbete.
Hans Naess har själv i sin hembygd Flen startat ett företag som satsar på småskalig livsmedelsproduktion.
­ Det fungerar väldigt bra. Det är i och för sig en långsam metod, men det fungerar. Det gäller att få till samarbete och relationer på olika plan, säger han.
<span class=MR>Förverkling och hot</span>
Hans Naess berättar att fler och fler börjar längta efter något annat än storskalighet. Det tror han kan möjliggöra mycket för den lilla producenten som vill satsa på sin produkt.
­ Man kommer naturligtvis inte att gå från storskalighet till småskalighet under en natt, men det finns ett intresse från allmänheten av de små producenterna, berättar han.
Vad Hans Naess vill är att den lilla företagaren måste våga satsa på sin idé och våga misslyckas om det så blir aktuellt.
­ Det är inte alltid det går som man vill. Därför måste man våga misslyckas, men känna att jag vågade tro på min idé.
För att kunna förverkliga sin idé om småskalig produktion menar Hans Naess att det måste till samarbete mellan olika parter och att man måste våga vara unik, långsam och stabil samt våga välja bort det som inte befrämjar det mål man vill uppnå.
Det hot han ser mot satsningen på småskalighet är att det är mycket i Sverige som styrs av bidrag. Det gör enligt Hans Naess att det blir en fokusering på att göra något för att få pengar.
­ Det är inte alltid så att producenten vill göra det han gör, mer än för att få bidrag, säger han.
Andra hot han ser är att det är marknaden som styr efterfrågan och därefter sätts ett pris på en vara samt att människor tänker storskaligt.
<span class=MR>Invändningar</span>
När Hans Naess pratar om satsningen på småskalighet låter det ganska enkelt att genomföra. Många av de trettiotal åhörare som var på Borgen för att lyssna på honom verkade också positiva till det han sa. Det kom däremot invändningar då och då till det han sa.
Någon tyckte att allt var skåpmat och att det Hans Naess pratade om hade sagts förut, utan att några resultat presterats. En annan menade att grossisterna styr handlarna så att de inte kan ta in varor från småskaliga producenter.
­ Hur ska jag kunna nå ut på marknaden när det storskaliga har större förutsättningar?, undrade mannen som sagt att grossisterna styr marknaden.
En kvinna protesterade mot Hans Naess när han påpekade att man måste få till samarbete mellan varandra.
­Någonstans på vägen blir man alltid osams till slut, sa kvinnan.
Hans Naess svarade alla som kom med invändningar mot det han sagt. Ofta var hans svar att man måste våga tänka om och tänka på ett nytt sätt för att öppna nya vägar.
<span class=MR>Svårt eller enkelt</span>
Klas Pettersson som själv är lantbrukare var i går och lyssnade på Hans Naess. Han höll med Hans Naess i att det kanske handlar om att tänka om och inte gå i gamla fotspår.
­ Men sedan är det också så att priset styrs av grossisten. Grossisten och handlaren är starka medan konsumenten kommer längre och längre ifrån. Det Hans Naess säger kanske fungerar. Man kanske är så blockerad i sitt tankesätt att man har svårt att tro på allt han säger, säger Klas Pettersson.
Klas Pettersson tillägger att Gotland är litet och att man som gotländsk producent måste få ut sina varor i övriga landet, varför det kan bli svårt att satsa på småskalighet. Hans Naess tror där-emot att det finns stora förutsättningar att få till en satsning på småskalighet på Gotland.
­ Gotland har ju haft en tidig kulturell identitet och till skillnad mot övriga landet satsat mer på det lokala, avslutar han.


FOTNOT:
Sedan mitten av 1980-talet har Hans Naess jobbat för en ekologisk hållbar utveckling. Hans arbete i dag går ut på att få till sociala kontakter för att möjliggöra samarbete, mer än att satsa på teknik. Han driver med fyra andra del-ägare företaget Agroax, som håller på med utbildning, rådgivning, process- och projektledning. Han är också ordförande i producentföreningen Rheum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om