Han ger granskaren delvis rätt i kritiken

Formellt sett var Rederi AB Gotlands extrastämma insatt för att avgöra om styrelsen skulle beviljas ansvarsfrihet, vilket revisorerna inte oväntat föreslog och fick igenom.

Foto:

Gotland2004-10-08 04:00
Men det var hedersordförande Eric D Nilsson som var eftermiddagens stora diskussionsämne. Ann-Marie Pouteaux som har granskat bolaget, kritiserade Nilssons starka informella position som har orsakat en förtroendebrist mellan bolagets ledning och aktieägarna.
­ När han har så stort inflytande ska han också sitta i styrelsen och vara underställd aktiebolagslagens regelkontroll, slog hon fast.
Gunnar Ek från Aktiespararna var irriterad och undrade hur pass kompetent bolagets styrelse egentligen är om den ständigt måste ha med en extern konsult, Eric D Nilsson, i styrelserummet.


Vid den ordinarie bolagsstämman den 1 september fick frågan om styrelsens ansvarsfrihet bordläggas. Advokat Ann-Marie Pouteauxs granskning av bolagets affärer var ännu inte klar. Resultatet blev visserligen offentligt för ett par veckor sedan, men i går redovisade hon personligen sina slutsatser inför de samlade aktieägarna på Borgen i Visby.
Eric D Nilssons inflytande existerar inte rent formellt, men i verkligheten är hans inflytande starkt, enligt Pouteaux. Hon ansåg att Nilsson har agerat som en skuggdirektör. På pappret ingår han inte i styrelsen, ändå har han varit med vid så gott som samtliga styrelsemöten.
­ Han har påverkat styrelsens arbete trots att han inte har någon formell position. Det är ett problem eftersom det innebär att han har ställt sig utanför aktiebolagslagen.
<span class=MR>Nivå på arvode</span>
Att Eric D Nilsson verkligen har varit med både i styrelsen och i ledningen bekräftas av nivåerna på de arvoden som har betalats ut till honom via hans företag Gotland Marine.
­ Så här ska inte systemet fungera. Det är i allra högsta grad olämpligt att kringgå reglerna på det sättet. Min slutsats är att det skapar förtroendebrist i bolaget.
Huruvida bolaget har lidit någon ekonomisk skada av ville hon inte ha någon uppfattning om.
Trots kritiken avrådde hon aktiegarna från att föra stämningstalan gentemot Gotlandsbolaget. Oklarheter om vem som skulle ha bevisbördan och beloppens förhållandevis begränsade storlek var ett par anledningarna.
Beska kommentarer riktade mot rederiet blev det när Gunnar Ek från Aktiespararna tog till orda.
­ Det torde vara helt unikt att en styrelse ständigt låter en extern konsult vara med på styrelsemötena. Då blir jag orolig för om det ska tolkas som att styrelsen inte är kompetent nog. För vad händer när Eric D Nilsson inte längre orkar, när åldern tar ut sin rätt? Hur ska styrelsen, som inte har klarat sig själv på flera år, klara sig då?
Han efterlyste förändring och tyckte att styrelsen borde förnyas.
<span class=MR>"Begränsar inte nytänkande"</span>
Stämmans ordförande, Björn Wolrath, ansåg att Eric D Nilsson, med sin "klokskap, timing och fingertoppskänsla" inte på något begränsar ett nytänkande inom styrelsen.
­ Han är vår Henke Larsson! Vi trivs väldigt bra med honom och vill gärna ha honom kvar.
Rederiet överväger dock att förtydliga och konkretisera Eric D Nilssons roll i styrelsen.
­ Men så länge han står till vårt förfogande kan vi inte avvara hans kompetens, sade rederiets styrelseordförande Jan-Eric Nilsson.
Stämmans huvudpunkt, frågan om styrelsens ansvarfrihet, avhandlades tämligen snabbt. Revisorerna hade inte kunnat konstatera några fel i räkenskaperna och tillstyrkte att ansvarsfrihet skulle beviljas, vilket också klubbades igenom.
Granskare. Ann-Marie Pouteaux slutsats var att hedersordförande Eric D Nilssons otydliga position i Gotlandsbolaget har orsakat förtroendebrist.
Styrelseordförande Jan-Eric Nilsson lyssnade på granskarens redogörelse och gav henne rätt i delar av kritiken.
Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om