Han gömmer allt sniffbart Fakta/ Därför är sniffning farligt:
En ny sniffningsvåg går fram över Gotland. Vi vet inte hur många det är som håller på. Men det är tillräckligt många för att vi ska vara jätteoroliga, säger Bertil Östman på socialtjänstens ungdomgrupp.Nu vädjar Ungdomsgruppen och polisen till handlarna om att de ska plocka undan produkter som kan sniffas.
Ångorna från preparaten kommer ner i lungorna, går ut i blodet och förs till hjärnan. Först känner sniffaren ett välbehag för att sedan blir dåsig. Vanliga symptom bland sniffare är att de blir trötta och får återkommande huvudvärk. Retlighet, ångest och nedstämdhet till. Man kan också få rinnande näsa, hosta och irriterad hals.
Personer som utsätts för lösningsmedel i arbetet kan få permanenta skador. Mot bakgrund av detta antar man sniffning under lång tid kan leda till permanenta hjärnskador med psykisk avtrubbning som följd.
Att sniffa medför stora risker, även om man gör det vid enstaka tillfällen. Riskerna förstärks i kombination med exempelvis alkohol.
I Spar-butiken vid Stenkumlaväg i Visby har man plockat bort alla aceton-produkter och kontaktlim. Kunderna får gå till det bemannade postkontoret för att köpa dessa varor. Roland di Corsi här på Spar är en av alla de handlare som tagit emot Ungdomsgruppens vädjan om att affärerna ska ta bort sniffningsbara preparat från hyllorna.
För Roland di Corsi var det en självklarhet att genast ta bort produkterna när han läste om problemet:
Det här är så pass allvarligt. Vi måste göra så här.
Och det är inte första gången som butiken plockat bort sniffningsprodukter.
<span class=MR>Går i vågor</span>
Sniffning bland ungdomar går i vågor. För några år sedan tog butiken bort allt kontaktlim.
Socialtjänstens ungdomsgrupp har på senare tid fått flera signaler om att en ny sniffningsvåg drar fram över Gotland. Ungdomar har berättat om vad som är på gång, och när man den här gången fick veta att det inte bara är ett gäng som håller på, utan ungdomar som man vet inte har någon inbördes kontakt med varandra - då börjar man inse att problemet kan vara riktigt stort. Det verkar vara ungdomar från 13 år och uppåt som håller på med sniffning just nu.
Vi vet inte hur många det är som håller på. Men det är tillräckligt många för att vi ska vara jätteoroliga, säger Bertil Östman.
<span class=MR>Ständig uppsikt över varorna</span>
I brevet till handlarna i Visby berättar Ungdomsgruppen och polisen om att det framför allt är aceton och kemiskt ren bensin som ungdomar sniffar. Man vet att många ungdomar som sniffar ofta har snattat de medel som används och man föreslår därför att butikerna ska placera dessa varor på ett sätt så att man ständigt har uppsikt över dem, eller också att man har dem bakom disk, så som Spar nu har gjort.
Vi har hittills bara gått ut till butiker i Visby. Vi ville agera snabbt. Men vi kommer att gå vidare till butiker utanför stan också, berättar Bertil Östman.
<span class=MR>Svårt att upptäcka</span>
Det är svårt att upptäcka att ungdomar sniffar, också för de rutinerade fältarbetarna i Ungdomsgruppen. En del av de medel som används luktar, men doften kan vara svår att urskilja om ungdomarna också har druckit alkohol. Men Bertil Östman uppmanar föräldrar och andra att hålla ögonen och öronen öppna.
Vad ska man tänka på som förälder?
Var uppmärksam på om tonåringen plötsligt förändras. Den som sniffar drabbas ofta av trötthet och huvudvärk och blir retlig, ångestfylld och nedstämd. Allt det här är fullständigt normala beteenden för många, men man får gå på sin intuition och prata med dem.
I en del fall handlar det om att de håller på med sådant som inte är bra för dem.
Andra symtom hos dem som sniffat länge kan vara att de får rinnande näsa, hosta och irriterad hals.
Gömt. Här, bland paketen i butikens post-kontor, har Roland di Corsi placerat produkter som skulle kunna användas för sniffning. Sniffningen bland ungdomar går i vågor. För några år sedan plockade Roland bort kontaktlim. Nu handlar det mest om andra produkter.
Tomt. Så här ser det ut på hyllorna i Roland di Corsis Spar-butik efter polisens och Ungdomsgruppens vädjan om att man skulle plocka bort sniffnings-preparat från hyllorna.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!