Fälls han för misshandel enligt åklagarens yrkan riskerar han avsked.
Polismannen nekar till att ha gjort något brottsligt.
I går hölls rättegången vid Gotlands tingsrätt mot den polisman i 40-årsåldern som åtalats för misshandel efter en incident 23 juli förra året. Sammanlagt 12 vittnen hördes.
Polismannen, som arbetar vid ett fastlandsdistrikt, var här på semester och således inte i tjänst Han befann sig i ett sällskap om åtta personer i olika åldrar som gick på en gång- och cykelväg i närheten av affärsområdet i Roma. Då kom 15-åringen körande på sin moped och var nära att köra på en treåring, samtidigt som en äldre kvinna fick kasta sig åt sidan.
Mopedisten vände sig sedan om och gav fingret åt sällskapet.
15-åringen körde till Konsum där ett gäng kompisar fanns. Polisen följde efter till fots i avsikt att läxa upp mopedisten och kräva en ursäkt. Framme vid 15-åringen slog han honom på hjälmen, fick honom att ta av sig den, tog tag i honom och kopplade sedan ett grepp om honom när han försökte fly och la ner honom på marken.
15-åringen sa att polismannen tog stryptag på honom.
- Jag fick svårt att andas och började bli medvetslös.
Inte förrän han bett om ursäkt släpptes greppet och då skakade de hand.
Fruktansvärt arg
Polismannen vidgick att han var fruktansvärt arg och att han gick efter i syfte att skälla ut mopedisten.
- Det var ingen polisiär svenska direkt. När han försökte slita sig loss blev jag polis, satte ner honom på marken och fortsatte skälla. Men jag var inte så arg att jag ville göra honom illa.
Sedan han fått en ursäkt lämnade polismannen platsen men märkte att flera av de mopedburna började köra omkring och leta efter honom. Han tog då av sig sin t-shirt och låtsades jogga för att inte bli igenkänd och kopplas till de övriga i sitt sällskap så att inte de skulle råka ut för något.
Greppsförvirring
En i gänget hade under tiden larmat polisen och när polismannen såg en patrull tog han kontakt.
- Jag hade semester, ville inte vara polis och hade ingen tanke på att ringa kollegor, angav han som orsak till att han agerade själv i stället för att larma om mopedkörningen.
Mycket av rättegången kom att handla om vilka grepp som togs och hur allvarliga de var och viss begreppsförvirring rådde. Hals-, nack-, arm-, stryp-, skulder- och polisgrepp samt brottningsgreppet dubbelnelson (dubbel nackkoppling) var några av de greppsbegrepp som nämndes.
"Misshandel"
Händelsen har utretts av Riksenheten för polismål och åklagare Christer Eklund menade att polisen gjort sig skyldig till misshandel genom hals- och nackgrepp samt genom att koppla en dubbelnelson. Alternativt ofredande i form av slaget på hjälmen.
- Det är misshandel och han är rosenrasande. Det är ett långt steg mellan att skälla ut och ta strypgrepp, han borde hunnit lugrna ner sig. Han skulle varit åtalad på samma sätt om han agerat som polis. Han hade ingen rätt att ta lagen i egna händer, det handlade om ren bestraffning, menade åklagaren.
Som påföljd yrkade han på villkorllig dom för misshandel (då med hänsyn tagen till att 40-åringen riskerar avsked) och om polismannen i stället döms för ofredande, på ett mycket kraftigt bötesstraff.
15-åringen krävde, via sitt ombud, advokat Helen Ahlsten, cirka 20 000 kronor i skadestånd.
Ska inte dömas
Polismannens advokat Leif Eriksson drev som huvudtes att eftersom det inte funnits något uppsåt att misshandla 15-åringen så var det som skedde inte brottsligt.
- Tingsrätten ska pröva avsikten. Polismannen reagerar som vem som helst gjort och som vi vill att man ska göra, något uppsåt att skada finns inte. 15-åringen har uppträtt hänsynslöst och farligt, menade advokaten i sin slutplädering.
- Det finns inget slag eller våld i det här, det var inte fråga om någon bestraffning. Han tar tag i hans tröja så att han ska stanna kvar, något strypgrepp handlar det inte om, och när 15-åringen försöker slita sig loss tar han ett grepp, helt osannolikt att det skulle vara ett annat grepp än som polis.
- Polismannen ska inte dömas, inte för misshandel, ringa misshandel eller ofredande.
Inte anmäld förr
Enligt förhandsbeskedet från Polisens personalansvarsnämnd kommer polismannen, som arbetat som polis i tio år och inte har några tidigare anmälningar, troligen att avskedas om han fälls för misshandel, däremot inte om han fälls för ringa misshandel eller ofredande.
Dom meddelas senare, den skall bli mildare om den åtalade riskerar avsked.