Han har rökt upp en miljon
Bertil Westberg säger det rakt ut.- Cigaretten styr mitt liv. Jag röker 40 om dan när jag jobbar, det kan bli 60 när jag är ledig.
Bakom sig har han många misslyckade sluta-röka-försök. Det längsta varade i tolv dagar.
- Jag är beredd att pröva vad som helst, säger han där han sitter på sin arbetsplats i Idrottens hus i Visby och bland annat administrerar Gutnisk idrott. Terapi tror jag på och väntar nu på remiss från S:t Lukasstiftelsen. Så har jag fått recept på ny avvänjningsmedicin, men jag måste vänta till jag får lön för den är väldigt dyr.
Inte så bara
Bertil Westberg skäms för att han inte kan sluta röka. Han skäms för att han gör sina närmaste illa, för att han lurar både dem och sig själv när han inte kan sluta.
Men han har en tes om att av alla som slutar röka är det ungefär det tio procent som har det extra svårt. Han är själv med där.
- De andra 90 procenten är de som säger att det är bara att trappa ner, det är bara att köpa svagare cigaretter eller det är bara att göra en lista på hur mycket man röker och sen stryka varannan cigarett .
Det är inte så bara. Bertil Westberg vet.
- Visst gick det bra med lista och stryka varannan och inte röka den, men det gick en dag, sen var det besvärligt att ha listan med sig, jag sket i den.
För tre år sen gick han till Mona Wahlgren på tobaksavvänjningen. Det var efter tips från arbetskamraterna.
- Jag trodde på det, fick hjälpmedel att sluta, var rökfri i tre dar. Efter två började jag känna dofter igen, sov bättre men sen blev jag hispig.
Jämt i tankarna
Cigaretter styr honom både dag och natt. Han har dem i tankarna jämt, att han har tillräckligt många hemma, när han röker en tänker han på nästa. Vid möten tänker han på rasten som kommer, då kan han hinna med två cigaretter.
Nattetid kan han vakna av att sitta på sängkanten, går som i dvala till toaletten för att röka. Rökning i sängen blev det slut med för många år sen då han vaknade av att det brann i kudden.
- Det är som mani precis som andra missbruk, säger han. Jag vet eftersom jag är nykter alkoholist sen tolv år. Vid alkoholism går samhället in och ställer sådana krav att om man inte rättar sig överlever man inte, till exempel bli av med körkortet, mista jobbet, det kan bli skilsmässa, man mister hus och man blir dum, stendum. Vid rökmissbruk fortsätter du tills du blir sjuk och då är det för sent.
Cigg före ny bil
Bertil nämner hur han prioriterat bort ny bil framför begagnad för att ha råd att röka.
I september i fjol var fjärde gången han försökte sluta röka. Det gick i tolv dygn. Han förberedde sig. Tog kompledigt, låste in sig hemma utan cigaretter, det gick bra. Men sen kom tankarna på att bara ta EN cigarett. Han köpte ett paket på morron före jobbet, satte sig på parkbänk på Klinten och rökte. Det blev två-tre. Sen skulle han slänga paketet. Men det var kvar och han rökte på jobbet, i smyg.
- Efter jobbet när jag kom hem erkände jag för min sambo, gjorde henne åter besviken och samma var det med min grabb.
Bertil luktar inte rök, han är noga, vädrar kläderna, tvättar händerna, tycker att ickefärsk rök luktar äckligt.
Brev till minister
Han har nyligen skrivit brev till folkhälsominister Maria Larsson och bland annat frågat varför det inte finns behandlingshem för nikotinister, varför det reklameras och säljs tobak, samtidigt som det upplyses om hur farligt det är.
Nu står hans hopp till samtalsterapi och ny medicin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!