Han hoppar av sitt omöjliga jobb

Vid månadsskiftet lämnar Jan-Olof Henriksson tjänsten som hälso- och sjukvårdsdirektör på Gotland.
Han går i förtid.
De besparingar man lagt på sjukvården är orimliga menar han.
- Jag kan inte ta ansvaret längre, någon annan får ta över, säger han.

Gotland2005-09-27 06:00
Det var i torsdags han bestämde sig. Efter kommunstyrelsens beslut att lägga ytterligare ett sparpaket på 30 miljoner kronor på sjukvården.
- Det var droppen. Då kände jag att detta är omöjligt att genomföra. Jag kan inte längre ta ansvar, säger han.
Han kontaktade regiondirekören, Bo Dahllöf, och tackade på stående fot ja till det uppdrag han blivit erbjuden i somras. Ett utredningsuppdrag inom ledningskontoret. Och han bad att få sluta sin nuvarande tjänst snarast.
Det bestämdes att han tillträder sitt nya uppdrag 1 november och slutar som förvaltningschef under oktober månad. Ann-Christin Kullberg går in som ställföreträdande hälso- och sjukvårdsdirektör under tiden en ny chef rekryteras.
Vad Jan-Olof Henriksson inte visste när han tog beslutet att hoppa av var att politikerna ändå tänkte peta honom efter den 30 juni nästa år.
- Nej, det har man inte sagt direkt till mig. Men jag har sedan i somras fört resonemang med Bo Dahllöf om min framtid, eftersom mitt kontrakt löper ut vid halvårsskiftet nästa år , säger Jan-Olof Henriksson.

Hade fått gå nästa år
Sedan ungefär en månad tillbaka har man dock från politiskt håll markerat att man vill ha skifte på chefsstolen i hälso-och sjukvårdfsförvaltningen. Och anledningen är de ständiga budgetunderskotten. Den dåliga ekonominn.
Man hoppas att annan chef bättre ska klara uppdraget att bedriva den ålagda verksamheten inom given budget.
- Ja, vi tycker det är lämpligt att låta någon annan gå in och pröva sina idéer. Därför har vi från politiken signalerat att vi inte ämnar förlänga kontraktet med Henriksson när det löper ut den 30 juni nästa år, säger Åke Svensson (s), kommunalråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.
- Ni har alltså sagt ifrån att ni inte vill ha Jan-Olof Henriksson kvar som hälso- och sjukvårdschef?
- Ja, så kan man uttrycka det.
- Och skälen är oförmågan att hålla budget?
- Ja, i uppdraget ligger ju att hålla sig inom givna budgetramar, sådana är spelreglerna. Jag vet att situationen är fruktansvärt svår och problemen har varit konstanta i många år. Men som förvaltningschef har man ändå detta ansvar, svarar Åke Svensson.
- Men politikerna då? Vilket ansvar har de/ni? Du är själv ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden?
- Vi politiker har det övergripande ansvaret. Och det ska erkännas, vi har inte heller klarat att nå balans i budget. Men våra förordnanden är ju av politisk art och det är väljarna som avgör om vi ska få sitta kvar eller ej.
- Men handen på hjärtat, är det möjligt att klara hälso-och sjukvården inom givna budgetramar? Hade inte Henriksson haft en omöjlig uppgift?
- Det är en hypotetisk fråga, jag kan inte svara ja eller nej. Men visst, jag ser uppenbara svårigheterna med att klara de åtaganden som sjukvården har idag inom den budget som är lagd. Och att både klara vårdgarantin och en budget i balans utan extra budgettillskott är omöjligt som jag ser det, svarar Åke Svensson.

En chock för personalen
På sjukvårdsförvaltningens ledningskontor kom Henrikssons avhopp som något av en chock.
- Vi är bestörta, säger stabschefen Ann-Christin Kullberg, som blir den som får ta över Henrikssons arbetsuppgifter under en övergångstid.
Och att förlora sin chef just när man är inne i en svår period, som nu med det nya sparpaketet, är dubbelt olyckligt, menar hon.
Rekryteringen av en ny hälso-och sjukvårdsdirektör kommer att påbörjas omgående. Men det tar tid, minst sex månader, tror regiondirektör Bo Dahllöf. Kanske längre.
Uppdraget är tufft, det medger han.
- Är det omöjligt?
- Det är ett väldigt svårt uppdrag, svarar han.
Jan-Olof Henriksson tillträdde som förvaltningschef år 2000 och går alltså efter drygt fem år. Kort tid kan tyckas, men enligt nationella mått är det lång tid för en sjukvårdsdirektör.
- Den genomsnittliga omsättningstiden för sjukvårdsdirektörer är cirka två år, säger Åke Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!