"Han kallade pengarna konsult- arvoden för att skydda rederiet"

Pengarna som har satts in på rederichefens konto skulle användas till att lösa alla de problem som uppstod i samband med byggnationen av kinafärjorna, enligt dödsboets advokat Jonas Reiner.
Att rederichefen under rättegången kallade pengarna "konsultarvode" var för att skydda Rederi AB Gotland. Han visste inte hur rederiet skulle ställa sig till rederirabatter och var fast i en "kafkaliknande situation" utan stöd från rederiet.
­ Han pendlade mellan hopp och förtvivlan och trodde att rederiet skulle gå in och ta sitt ansvar, sade Reiner.

Gotland2004-08-31 04:00
Enligt advokaten var det inte ovanligt att ha konto i Schweiz, det har även Rederi AB Gotland.
­ Ett nummerkonto i Schweiz är inte samma sak som ett privat personkonto i Sverige, ansåg försvarsadvokaten som menade att åklagaren gjorde en "stark förenkling av transaktionerna".
Rederichefen har aldrig erkänt mutbrott, kvarstaden ska hävas, konstaterade Reiner.
I sin slutplädering hänvisade han till hovrättens friande dom av de två bestickningsmisstänkta.
­ Det finns inget som tyder på att bestickning föregått utbetalningen och att otillbörlig utbetalning har förekommit ­ däremot att rederirabatter har förekommit.
­ Om rederichefen hade ertappats med att ta emot mutor hade han omöjligt fått vara kvar på rederiet. Och varför smiter han inte när skattemyndigheten börjar granska en av utbetalningarna? Det kan bara förklaras med att han inte ansåg att han tagit emot otillbörliga pengar.
<span class=MR>Låg lön</span>
Jonas Reiner tog upp rederichefens i sammanhanget låga lön på cirka 35 000 kronor i månaden. Hans kollega, den dömde fartygsinspektören verksam i Kina, hade mer än det dubbla.
­ Det är anmärkningsvärt, sade Reiner och hänvisade till rederichefens avgörande roll för att färdigställa båtarna och dessutom få ner priserna.
En förklaring till att rederichefen, trots den blygsamma lönen, la ner sin själ i bygget, var att han fick tillgodogöra sig konsultarvode om han såg till att lösa problemen.
Advokaten menade att rederirabatter är vanliga i branschen och hänvisade till tidigare vittnesmål. I det här fallet har rabatterna använts till att rätta till alla de problem som uppstod under byggena.
Att sedan Jan-Eric Nilsson och Jan-Erik Rosengren i Rederi AB Gotlands ledning vid tidigare förhör har haft "beklagliga minnesluckor" om förekomsten av rederirabatter hade en förklaring, enligt Reiner.
­ Rederiet väljer att förneka för att vara säkra på att stå utanför en eventuell laglig rågång. Nu när det är konstaterat att rederirabatter är vanliga väljer man att ändå hålla kvar vid sin ursprungliga version.
Det var den starka lojaliteten som gjorde att rederichefen under de förra förhandlingarna inte kunde lämna ett entydigt svar om de utbetalda pengarna, menade advokaten.
För att undvika att skada rederiet och för att inte riskera att röja företagshemligheter valde han att inte tala om pengarna som rederirabatter.
Reiner talade även om den oerhört pressade situation som den huvudåtalade befann sig i vid den här tiden, innan han tog sitt liv.
­ Han liv kretsade runt Gotlandsbolaget. Han visste inte hur rederiet skulle ställa sig till rederirabatterna och sa därför att rörde sig om konsultarvoden. Det var inte lika komplicerat att förklara. Han pendlade mellan hopp och förtvivlan och trodde att rederiet skulle gå in och ta sitt ansvar.
Reiner nämnde här det fax som rederichefen skickade till hedersordföranden Eric D Nilsson. Han bad desperat om hjälp.
­ Det Nilsson då gjorde var att se till att rederichefen fick träffa en läkare. Vilken generositet! fnyste advokaten, som refererade till målet som ett av de märkligaste han har varit med om.
Dom meddelas den 20 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om