Han kommer att kämpa emot när Lugnet hotas av telemast
Mats och Nene Gyhlenius bor vid Lugnet i Lummelunda.De köpte fastigheten för tre år sedan för 2,7 miljoner och de flyttade från Lidingö för att bosätta sig permanent bland annat för att få det lugn som fastighetens namn berättar om.Lugnet har också rått tills för en knapp vecka sedan. Då kom ett brev på posten. Det berättade att nu vill en mobilteleoperatör bygga en 96 meter hög mast 500 meter från boningshuet.
Jag kommer inte att bo kvar här om masten sätts upp, säger Mats Gyhlenius.
<span class=MR>Skall kämpa emot</span>
Han kommer nu att kämpa emot så långt det är möjligt.
Först och främst är det utseendet han vänder sig emot. Han vill inte ha en "byggkran" i blickfånget. Det är en stor förfulning av landskapet.
Yngre generationer, som brukar komma och hälsa på, lägger till risken för strålning. Man vet inte med säkerhet i dag hur stor denna risk är, men bara att risken finns inger oro.
Första steget är att utnyttja erbjudandet från byggnadsnämnden att komma in med synpunkter på det tilltänkta bygget. Det handlar om en 96 meter hög mast med tolv stag samt två teknikbodar. Av dessa bodar avser man att utrusta den ena till att börja med men att låta den andra stå tom inledningsvis. Detta görs för att man skall kunna tillåta en operatör till att utnyttja själva masten.
Masten kommer att utrustas med någon form av belysning fr att varna flyget. Det kan bli en lampa med fast sken eller en blinkande lampa.
<span class=MR>Kort remisstid</span>
Makarna Gyhlenius har nu tiden fram till 7 april på sig för att lämna in sina skriftliga synpunkter till byggnadsnämnden.
- Det är kort tid, tycker Mats Gyhlenius.
Han har fått reda på att byggnadsnämnden känt till teleoperatörens planer sedan augusti förra året. Han tycker att han kunde ha fått veta det tidigare och fått längre tid på sig för att lämna in synpunkter.
Nu är det två andra grannar plus ett antal remissinstanser som får komma in med synpunkter till byggnadsnämnden. Om man tittar på de senast behandlade bygglovsansökningar för telemaster så förekommer det ett par tre fall där grannar satt sig emot bygget. Byggnadsnämnden har dock inte tagit hänsyn till grannarna utan beslutat om bygglov. I ett fall har bygglov nekats och då var det så att avståndet från den tänkta masten till ett boningshuet var mindre än fem gånger masthöjden, vilket är minsta avstånd enligt gällande praxis..
Troligen kommer masten i Lummlunda att ligga precis utanför en sträcka som motsvarar fem gånger masthöjden räknat från boningshuset där Mats och Nene Gyhlenius bor.
<span class=MR>Överklagar, begär skadestånd</span>
Om bygglov beviljas kommer Mats Gyhlenius han att överklaga så långt det går.
Lyckas inte detta med den följd att masten blir byggd så kommer han att begära skadestånd av markägaren. Enligt miljökämpen Björn Gillberg är den som upplåter sin mark till en mobiltelefonmast tillsammans med teleoperatören skyldig att ersätta minskade fastighetsvärden.
Jag kommer att kräva två miljoner , säger Mats Gyhlenius.
Han tror att Lugnet kommer att minska drastiskt i värde och han är beredd att sälja det för att flytta till någon annan plats.
Mats Gyhlenius tycker att det är dags för en bredare opinionsbildning när det gäller telemasterna. Anledningen till att det upplevs som att det inte fins en samlad opinion är att operatörerna säker bygglov för varje enskild mast. Det finns alltså ingen övergripande bild av hur stor utbyggnad det egentligen handlar om.
<span class=MR>Det går för fort</span>
I fallet med masten som är tänkt att resas i hans eget blickfång är det bara en handfull personer som har möjlighet att tycka till om ansökans till bygglov. Han menar att den omfattande mastresning som är på gång är en angelägenheten för alla.
I hela landet handlar det om totalt 8 000 master. På Gotland har det talats om ett 80-tal. För många har det redan beviljats bygglov, men många står i kö.
Exploatören väljer givetvis att försöka försöka placera masterna där det finns vägar, el- och teleledningar, konstaterar Björn Gyhlenius.
Det är sällan det bästa ut miljösynpunkt.
Björn Gyhlenius tycker att det går alldeles för fort med utbyggnaden. Det som görs i hast blir sällan bra.
Han tar upp problematiken på en egen hemsida (www.lummelunda.com) där han också adresserat ett e-brev till byggnadsnämnden och förberett det med rubriken "3 G-master på Gotland.
Meningen är att de som har synpunkter på utbyggnaden av 3 G-nätet skall få lite hjälp att framföra dessa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!