Han möter våld och hot på jobbet

Härom året fick han sin bil sönderslagen.Han har medarbetare som hotats med både yxor och knivar. - Vi jobbar med svåra missbrukare. Varje vecka sker någon incident, säger Per-Johan Fernström, chef för socialtjänstens beroendeverksamhet.

SKYDDAD. Skottsäkert glas i receptionen skyddar missbruksvårdens anställda mot våldsamma klienter. Här har verksamhetschefen Per-Johan Fernström öppnat dörren.

SKYDDAD. Skottsäkert glas i receptionen skyddar missbruksvårdens anställda mot våldsamma klienter. Här har verksamhetschefen Per-Johan Fernström öppnat dörren.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-05-16 04:00
Arbetsmiljöverket har slagit larm om att anmälningarna om våld och hot mot personal inom socialtjänsten har ökat. Antalet anmälda allvarliga fall har i landet som helhet ökat stadigt de senaste tre åren.
Men på Gotland är trenden den motsatta. 2007 uppgav 25 procent av samtliga anställda inom öns socialförvaltning att de utsatts för våld eller hot i arbetet. Vid fjolårets mätning hade andelen sjunkit till 20 procent.
- Jag tror vi har blivit bättre på riskbedömningar, säger personalchefen Nina Ljung och menar att det kan ha medverkat till att våldssituationerna minskat.
- Vi gör riskanalyser för alla olika arbetssituationer, så man vet vad man kan utsättas för och därmed också skydda sig bättre, fortsätter hon.

Jobbar med de svåraste
Beroendevården är den avdelning som är värst drabbad av hot och våld.
- Vi jobbar ju med de allra svåraste medborgarna. 79 procent av missbrukarna är även psykiskt sjuka och då kan våldsamma situationer uppstå, säger verksamhetschefen Per-Johan Fernström.
Under fjolåret anmäldes 47 incidenter, det vill säga ungefär en i veckan.
- Och då har vi ändå lagt ribban på en ganska hög nivå, det vill säga det krävs en del för att vi ska anmäla, säger han.
De anmälda fallen handlar om tjänstemän som blivit slagna och hotade med vapen, yxor och knivar. En blev sprayad med tårgas. Våld mot personalens egendom förekommer också. Per-Johan Fernström är själv en av dem som fått sin bil sönderslagen.

Gallergrind
Mellan fem och tio procent av de incidenter som inträffar under ett år brukar polisanmälas.
- Alla är medvetna om att de här situationerna kan uppstå, det är ett sådant jobb. Men vi kan ändå aldrig acceptera våldet, säger Per-Johan Fernström.
I höstas monterade man en gallergrind framför entrén till tillnyktringsenheten. Av säkerhetsskäl. Man har även satt upp bevakningskameror och speglar.
- Nu kan man ta den första diskussionen på trappan med ett galler emellan. Det blir mer avslappnat för personalen som slipper oroa sig för att plötsligt få en smäll, nu är en spottloska i ansiktet det värsta man kan råka ut för, säger Per-Johan Fernström.

Skottsäkert glas
På missbrukarvården på Havdervägen har hela receptionen på Arbetsmiljöverkets uppmaning försetts med skottsäkert glas. Det är i princip omöjligt att slå sig in där. Och det tidigare brevinkastet har bommats igen sedan någon kastade in en brandbomb där.
- Jag tror aldrig vi kan bli av med våldet, inte i den här verksamheten. Men vi kan med ett strukturerat arbetsmiljöarbete påverka nivåerna, säger Per-Johan Fernström.
Han är dock orolig för att för mycket låsta dörrar kan få motsatt effekt.
- Det är en svår balansgång. För mycket låsta dörrar höjer ångestnivån och ju fler gallergrindar vi bygger desto hårdare blir klimatet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!