Han säljer anrik lunchrestaurang

Efter 45 år på anrika lunchrestaurangen Brinken tackar nu Christer Sandström för sig.- Jag är ju faktiskt pensionär, konstaterar ägaren, som fyllde 70 år i höstas.Nu säljer han hela fastigheten på Södertorg, med ett utgångspris på närmare tio miljoner kronor.

<7GT_Bildrubrik>till salu.</7GT_Bildrubrik> Christer Sandström, pensionär som driver restaurang Brinken, säljer rörelsen och fastigheten på Södertorg.

<7GT_Bildrubrik>till salu.</7GT_Bildrubrik> Christer Sandström, pensionär som driver restaurang Brinken, säljer rörelsen och fastigheten på Södertorg.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-03-10 06:00

Brinken på Södertorg i Visby är stans kanske mest anrika lunchrestaurang, öppen sju dagar i veckan. För 37 år sedan köptes den av Christer Sandström, som då redan hade jobbat där i åtta år.

Sedan flera år är också Christer Sandströms son Jacob Sandström involverad i verksamheten.

- Han har varit med länge nu och vet vad det innebär. Och han vill nog göra något annat, konstaterar pappa Sandström, som även själv medger att han har haft slitsamma år på restaurangen.

- Ja, ärligt talat, med facit i hand skulle inte jag heller vilja ta över restaurangen igen, om jag fick välja, säger Christer Sandström.


Bulhus från 1700-talet
Så sedan i går ligger hela fastigheten ute till försäljning, via fastighetsmäklaren Leif Bertwig, till ett utgångspris på 9,8 miljoner kronor.

Själva fastigheten är ett bulhus från 1700-talet. Restaurangen ryms i två plan, med kök, förråd, källare och personalutrymmen. Vindsvåningen inrymmer en fyrarumslägenhet på 105 kvadratmeter.

- Det vore ju roligt om restaurangen blev kvar i någon form, men det kan jag ju inte påverka. Det är upp till köparen, konstaterar Christer Sandström.


Visborgflytt påverkade
Verksamheten har som mest, för många år sedan, sysselsatt runt 20 personer. Men kundtillströmningen har minskat de senaste åren, främst i samband med att kommunen flyttade från innerstan till Visborg, och på senare tid har det mest varit bara Christer och Jacob Sandström som arbetat på Brinken, med ett par, tre deltidsanställda.


Färre personal
- Vi har fått dra ner på personal, så är det bara. Men det är inte därför jag säljer, absolut inte, säger Christer Sandström bestämt.

- Hade inte sonen varit med och jobbat där på senare år hade jag nog sålt för länge sedan.

Nu hoppas Christer Sandström på en lugnare tillvaro framöver, utan ett inrutat arbete sju dagar i veckan.

- Ja, först måste ju någon vilja köpa det, det kanske inte är helt lätt. Men jag är ju faktiskt pensionär nu, och ju äldre man blir desto närmare kommer man... Jag känner mig nöjd med restaurangen nu, och vill hinna med lite annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om