Den som råkar ha sönder sin mobiltelefon på Gotland får just nu problem. Verkstäder saknas.
I september slutade Databyrån i Visby att ta emot mobiltelefoner för reparation. Första januari stängde också Ajfan ner sin verkstad på Skarphäll.
Och i veckan bommar även Teknikmagasinet igen för gott. Sommaren 2013 öppnade kedjan på Östercentrum i Visby, i ena halva av Guldfynds lokaler. Förutom att sälja elektronikprylar har butiken också haft en verkstad för reparationer av mobiltelefoner. I början av januari begärdes 36 butiker i landet med 220 anställda i konkurs. På lördag stänger man butiken.
Men det finns hopp för den som är drullig eller råkar ha sönder sin mobiltelefon. En affär väntas bli klar i veckan, där Micke Frank överlåter hela sin rörelse kring namnet Ajfan i ny regi.
– Det var svärmor som kom på namnet Ajfån, men så kunde man inte ha å, ä och ö och då blev det precis så som man säger när telefonen går sönder, säger Micke Frank och berättar att namnet roat en del, men inte Bolagsverket som inte tillåter namn med svordomar.
De senaste åtta åren har Micke Frank haft en anställd, och verksamheten har gått bra. Han uppskattar att han hunnit kika igenom 2 000 trasiga mobiler och surfplattor varje år.
– Det har inte varit dåliga siffror, men när intresset och drivet försvinner är det inte roligt längre, säger han och berättar att han vid årsskiftet lämnade lokalen vid Zoo Market på Skarphäll, för att bli snickare med F-skatt och kortare dagar:
– Förut kom jag hem 18.30 och så ska barnen sova och man hann inte umgås med dem. Det blev inget familjeliv. Att nu kunna sluta 16.00, det är som semester.
Sannolikt kommer gotlänningarna att fortsätta tappa sina mobiler i golvet, eller i toaletterna.
– Tjejer har ofta sin mobil i bakfickan, då säger det plopp när de reser sig upp, säger Micke Frank och menar att en verkstad måste finnas lokalt på ön.
Hans överlåtelse är tänkt att bli klar den här veckan, med ny regi. En person som bor på ön köper då bolag och namn.
– Han letar lokal just nu. Alla företag är beroende av det. Du har ju hela livet upplåst i mobilen, Bank-ID, appar och bilder, säger Micke Frank.
Att vara noga att spara sina bilder på fler ställen än i mobilen kan vara en god regel.
– Det är många som stått och gråtit, men också de som varit lyckliga när deras bilder gått att rädda, säger han.