Han ska föra högskolan in i framtiden

Han ser tillbaka på sina drygt två år på posten med glädje.Men just nu lägger han all tid på framtiden.Jörgen Tholin, rektor för Högskolan på Gotland, leder utredningen som ska staka ut inriktningen för landets minsta lärosäte.

Present. En ståltråds-riksha på bordet hör till de gåvor som utländska högskolebesökare haft med sig.

Present. En ståltråds-riksha på bordet hör till de gåvor som utländska högskolebesökare haft med sig.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-10-15 04:00

Högskolan på Gotlands rektor Jörgen Tholin tar emot GT i sitt tjänsterum på högskolan, med utsikt över Hamnplan och gästhamnen i Visby. På bordet står en ståltrådsmodell av en riksha, ett vanligt fordon i asiatiska länder.

- Det är en av många gåvor som vi fått av utländska gäster till högskolan, men de flesta andra sakerna ligger nedpackade någonstans, förklarar han.

Han har precis gått på lunchpaus från det första mötet med den grupp som de kommande veckorna ska utreda vilken inriktning Högskolan på Gotland ska ta framöver.

- Det var inte det här jag var beredd på när jag tog jobbet som rektor här för drygt två år sedan, men det är en spännande period vi har framför oss, säger Jörgen Tholin.


Minsta lärosätet
Naturligtvis syftar han på framtiden för Högskolan på Gotland. Regeringen har gett tydliga indikationer på att landets mindre lärosäten bör gå samman med större - eller läggas ned.

Och Högskolan på Gotland torde vara i allra högsta grad utpekad i det avseendet.

- Vi är det klart minsta lärosätet i Sverige. Även om vi blev dubbelt som stora som vi är nu, skulle vi fortfarande vara landets minsta allmänna lärosäte, förklarar Jörgen Tholin med ett leende.

Som GT berättat tidigare är det nu två huvudalternativ som återstår för Högskolan på Gotland. Endera fortsätter man som självständigt lärosäte, eller så går man samman med Uppsala universitet.

- De har visat stort intresse av ett utökat samarbete, och vi har ju redan etablerade samarbeten inom olika områden med just Uppsala universitet, förklarar rektor Tholin.

- Dels är de intresserade av vår utbildningsform, liberal education, dels är vi bra på distansutbildningar. Och det tredje är faktiskt läget; Gotland är det starkaste geografiska varumärket vi har i Sverige.


Veckopendlar till Visby
Även rektor Jörgen Tholin själv gillar läget. Han har rötterna på västkusten, och där bor ännu hans familj, fru och tre döttrar. Jörgen själv veckopendlar till Visby från hemstaden Ulricehamn.

- Jag jobbar väldigt långa dagar här, så jag är ändå inte så värst social under veckorna, säger han med ett skratt.

- Däremot är min tid på helgerna helig och vikt åt familjen.

Familjesammankomsterna innebär också att Jörgen Tholin får ägna sig åt en av sina verkliga hobbies: att gå på fotboll med klubben i hans hjärta, IF Elfsborg. Såväl fru som barn gillar nämligen också Elfsborg, så lagets matcher ses med fördel tillsammans med familjen.

- Jag har varit Elfsborgs-fan sedan jag var 16 år gammal. Och jag har alltid klubbmärket på mig, säger han och pekar på en liten diskret pin på kavajslaget.

- Jag har insett att det inte ser så bra ut när man har frack - vilket jag måste ha ibland i det här jobbet - men i alla andra sammanhang bär jag det alltid!

Något fotbollsspelande blir det dock inte för Jörgen Tholins egen del - han håller sig till lugnare motionspass.

- Några längder i Solbergabadet eller långa promenader längs havet brukar jag rensa skallen med ibland.

Det var under en semester i Kap Verde för några år sedan, som Jörgen Tholin - då vice rektor för högskolan i Borås - väcktes av ett telefonsamtal från Sverige.

- Då fick jag frågan om jag kunde tänka mig att kandidera som ny rektor för Högskolan på Gotland. Och även om jag naturligtvis inte fick jobbet direkt i telefonen på Kap Verde, så var det ändå där jag på en gång bestämde mig för att tacka ja, minns han.

- Jag tror att man ska lyssna på magkänslan, gå på det beslut som känns rätt från början. Och det gjorde det att tacka ja till det här jobbet.


Lärare i grunden
En rekryteringsfirma låg bakom "upptäckten" av Jörgen Tholin, och själv tror han att hans erfarenhet från det tidigare jobbet var en av de avgörande faktorerna.

- Jag tror att det är viktigt att ha erfarenhet från en mindre högskola - Högskolan i Borås hör också till de mindre, även om den är tre gånger så stor som Högskolan på Gotland. Jag tror att man skulle ha svårt att orientera sig i verksamheten här om man kom direkt från ett stort lärosäte, som Lund eller Uppsala - precis som jag skulle ha svårt att vara rektor på ett stort universitet, resonerar han ödmjukt.

Jörgen Tholin är i grunden lärare, och har undervisat i svenska och engelska i grundskolan i 22 år. Han avancerade till bland annat studierektor och prefekt, och de senaste fem åren innan han kom till Gotland var han vice rektor på Högskolan i Borås.

Att behöva ta tag i en utredning om hela högskolans framtid på Gotland, ingick alltså inte i planerna när han tackade ja till jobbet. Men där är han nu; som rektor har han fått högskolestyrelsens uppdrag att utreda de två huvudalternativen, endera förbli självständig eller slås samman med Uppsala.

Och om det blir en sammanslagning, kommer hans nuvarande tjänst som rektor sannolikt att försvinna. Något som dock inte oroar Jörgen Tholin:

- Nej, det är verkligen ingenting som jag tänker på - karriärplanering har jag aldrig varit duktig på, skrattar han.

- Om det blir så, så lär det inte ske än på länge. Och någon form av högskoleverksamhet tror jag att Gotland alltid kommer att ha.

Namn: Jörgen Tholin.

Ålder: 55 år.

Familj: hustru och tre döttrar.

Bor: i Ulricehamn, men veckopendlar till övernattningslägenhet Visby.

Aktuell som: rektor för Högskolan på Gotland, där man precis börjat utreda om lärosätet ska förbli självständigt eller gå samman med Uppsala universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om