Han ska hjälpa funktions- hindrade till vuxenstudier

På initiativ från Komvux har ett
gemensamt projekt dragits igång ihop med HSO, handikappföreningarnas samorganisation på Gotland, för att förbättra funktionshindrades möjligheter till vuxenstudier.
Det är Fredrik Ahlkvist i Björke, som själv är blind, som leder det tre månader långa projektet.

Gotland2002-10-09 04:00
­ Jag försökte själv för 5-6 år sedan läsa in gymnasiekompetens för att kunna läsa vid högskola. Men det blev nej till de 80000 kronor som det skulle kosta att överföra studielitteraturen till talböcker. Så jag fick ge upp, säger Fredrik Ahlkvist.
Nu är han sedan den 11 september anställd på halvtid i tre månader för att "dra i gång" projektet, som har startats på initiativ från Komvux på Gotland. Det är också Komvux som har bett HSO att utföra projektet att försöka skapa förutsättningar för funktionshindrade att vuxenstudera.
Det här är ett första steg för att förbättra funktionshindrades möjligheter till vuxenstudier och Fredrik Ahlkvist hoppas att det så småningom skall bli möjligt för alla funktionshindrade som vill, att gå på vuxenutbildningar.
<span class=MR>Statliga utredningar</span>
Bidra till detta kan förhoppningsvis ett par statliga utredningar göra. Regeringen har dels tillsatt en utredning, som skall lägga fram förslag om förbättrade möjligheter att få hjälp med läromedel som är anpassade för olika funktionshinder, dels en som skall se över möjligheterna till olika hjälpmedel. När det gäller hjälpmedlen är det i dag beroende på var man bor i landet vilken hjälp man kan få. Det skiftar från landsting till landsting exempelvis om man över huvud taget kan få en dator som hjälpmedel.
Fredrik Ahlkvist förbereder nu ett antal informationsmöten, samtidigt som han försöker få fram hur förutsättningarna ser ut inom vuxenutbildningen att ta emot elever med olika funktionshinder.
­ Det finns många vägar till vuxenutbildning och jag ska nu ta reda på vilka man ska ta kontakt med. Nu på måndag träffar jag tre personer från Studieteket på Komvux och de nystartade Lärcentrana i Fårösund och Hemse för att planera kommande informationsmöten där. Jag behöver ha reda på de personer som är viktiga att ha med, studievägledare, kuratorer och de som förskriver hjälpmedel, berättar Fredrik Ahlkvist.
<span class=MR>Föreningsmöten</span>
Han har också skickat ut brev till alla handikappföreningarna som ingår i HSO på Gotland och erbjudit sig att komma ut på deras möten för att informera om vuxenutbildning.
I går skickade han också en enkät till Jan Boström, rektor för Komvux, med en enkät, som personalen skall besvara. Enkäten skall ge en bild av vilka kunskaper personalen har om olika funktionshinder och vilka erfarenheter de har av att undervisa funktionshindrade.
­ När projekttiden är slut är tanken att en utvärdering skall göras, även om det kan vara svårt med tanke på hur kort tid det rör sig om. Man får se det som att man med projektet sätter i gång en process. Man måste ju fortsätta med den här typen av informationsmöten, som ingår i projektet, säger Fredrik Ahlkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om