Han ska laga kungalunchen

Luqaz Ottosson slipar sina knivar som bäst. Han ska nämligen laga lunchen till kungaparet när de kommer till Gotland.

Luqaz Ottosson. Han är kocken som ska laga lunch till kungen och drottningen när de kommer till Gotland för att delta i nationaldagsfirandet den 6 juni i år.

Luqaz Ottosson. Han är kocken som ska laga lunch till kungen och drottningen när de kommer till Gotland för att delta i nationaldagsfirandet den 6 juni i år.

Foto: GT Arkiv

Gotland2012-04-16 11:55

Strax innan lunch på måndagen offentliggjorde länsstyrelsen vem som ska laga lunchen till kungen och drottningen, när de kommer till Gotland för att delta i nationaldagsfirandet den 6 juni.

Luqaz Ottosson är bara 25 år. Men har redan ett både gediget och imponerande cv.

Smålänningen Luqaz Ottosson flyttade till Gotland för bara ett par år sedan. Då fick han jobb på restaurangen 50 Kvadrat. Han har även jobbat på Fabriken på Furillen.

Till sommaren blir hans nya arbetsplats den nya restaurangen på Lilla Bjers i Västerhejde, där han blir köksmästare.

Och som inte detta vore nog, i februari utsågs han till "årets unga kock". Och det var den utmärkelsen som fick Gotlands landshövding, Cecilia Schelin Seidegård att ställa frågan till den unge kocken:

- Kan du laga lunchen till kungaparet?

Luqaz Ottosson har sagt ja och nu ska han servera kungen och drottningen lunch vid deras kommande gotlandsbesök, samt ett hundratal andra inbjudna gäster i Bildstenshallen på Gotlands museum.

Han vill dock inte avslöja exakt vad han tänker ha på menyn. Men gotlandsinspirerat lär det bli.

- Jag kan lova att det ska bli en matig sallad med primörer från Gotland. Ekologiskt odlade så klart. Till det blir det något kött, troligtvis en så kallad luffarbiff, berättar den utvalde kocken i ett pressmeddelande.

Om valet av just luffarbiff, säger han:

- Det låter kanske inte så kul. Men det är en köttdetalj som ofta är bortglömd. Den blir ofta köttfärs, men det är faktiskt den näst möraste biten och den är kanongod, säger kocken och avslöjar att det dessutom är en personlig favorit.

Till dessert nästan lovar han att det blir "något med rabarber".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!