Han ska rädda Lau kyrka

Skoklosters slott vid Mälaren och Lau kyrka på Gotland.Det är två av flera utvalda kulturbyggnader i landet som ingår i ett stort forskningsprojekt med Visby som bas.Tor Broström, teknologie doktor och lektor vid Högskolan på Gotland leder arbetet.

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2008-09-02 04:00
Ytterst handlar det om att rädda värdefulla kulturbyggnader.
Dagens uppvärmningssystem skadar både husen och föremålen i dem. Och lika illa far de hus som inte alls värms upp, oftast för att ägarna helt enkelt inte har råd.
- Står värmen på för länge i exempelvis en gotländsk kyrka torkar träföremålen och det är risk att färgen ramlar av. Och utan värme är det risk att man får problem med mögel och röta, förklarar Tor Broström.
Att hitta lösningar på allt det är vad forskningsprojektet går ut på.
- Det handlar om att vi ska hitta uppvärmningssystem som både är billiga i drift och räddar de gamla byggnaderna från förstörelse, säger Tor Broström.
Och det ska vara smarta lösningar. Lösningar som tar hänsyn både till bevarandeaspekten och till modern komfort och ekonomi.
- Vi ska uppnå en energieffektivisering, säger Tor Broström.

Elva miljoner
Tor Broström leder och samordnar arbetet där även forskare från Göteborgs universitet, Högskolan i Gävle samt KTH (Kungliga tekniska högskolan i Stockholm) deltar. Sammanlagt deltar tre doktorander och sju seniora forskare.
- Det är ett häftigt och intressant, och genuint tvärvetenskapligt projekt. Här jobbar ingenjörer, byggnadsantikvarier och konservatorer sida vid sida. Olika värden vägs mot varandra, olika typer av risker bedöms. Det är ett mycket konkret forskningsarbete och vi kommer att leverera konkreta, praktiska resultat, säger Tor Broström.

Fuktstyrd värmning
Man jobbar med olika typer av klimatstyrningar.
I Lau kyrka pågår till exempel ett försök med strålvärme.
- Och i ett tidigare ouppvärmt hus på Gotland provar vi en typ av fuktstyrd uppvärmning. För att minimera kostnaderna tillförs värmen med en luftvärmepump, fortsätter han.
Skokloster är det enda av de slott och herrgårdar som ingår i projektet som han i dagsläget vill namnge.
Men diskussioner förs med fler ägare till välkända kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Växande marknad
Tor Broström menar att det här är en nisch som kan växa på Gotland.
- Vi vill att Högskolan på Gotland får bilda ett nationellt centrum för energisparande i äldre byggnader, säger han.
Och det kan i sin tur skapa goda möjligheter för avknoppningsföretag. Själv driver Tor Broström en egen konsultfirma med just denna specialitet och han är övertygad om att marknaden kommer att växa.

Standardisering
Tor Broström är internationellt erkänd expert på området. Om en dryg vecka reser han till Italien för att presentera ett förslag till europeiska riktlinjer för inneklimat och uppvärmning av kyrkor.
- Det är EU:s standardiseringsorgan CEN som beställt det här och vi har varit en grupp från åtta olika länder som jobbat med det, säger Tor Broström.

Klimatpåverkan
Ett annat stort internationellt projekt där Gotland finns med handlar om studier av hur klimatpåverkan påverkar kulturarvet.
Det har nyss dragits igång, 23 olika institutioner runt om i Europa deltar och huvudman är Fraunhoferinstitutet i Tyskland. Högskolan på Gotland är Sveriges representant.
Ålder: 53 år
Bor: Visby
Familj: Fru och tre barn
Jobb: Lektor i energiteknik för byggnadsvård vid Högskolan på Gotland
Energispartips: Sänk temperaturen och ta på en tröja! För varje grad man sänker temperaturen minskar uppvärmningskostnaden med fem procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om