Han ska rädda öns sjukvård
Nyligen blev det klart att Anders Sylvan från universitetssjukhuset i Umeå blir sjukvårdschef i den nya sjukvårdsorganisationen på Gotland.För en månadslön på 85 000 kronor ska han bland annat lösa förtroendekrisen inom organisationen och vända det ekonomiska underskottet.- Det är ett mödosamt arbete som väntar, men jag tror att vi kan återvinna det förtroende som gått förlorat, säger han.
I november tillträder Anders Sylvan som ny sjukvårdschef på Gotland. Foto: Anders Sylvan
Foto:
- Det känns spännande att få bygga upp en helt ny organisation från grunden. Men också pirrigt, säger han.
Första november ska han börja sitt nya jobb. Hustrun bor kvar i Umeå till att börja med, så första tiden blir det pendling mellan Umeå och Gotland.
Bästa valet
Från fackligt håll är man nöjd med valet av sjukvårdschef.
- Vi fick en bild av att han var påläst och att han kan leda det här i en positiv anda. Han verkar vara en god kommunikatör och det är jätteviktigt, säger Linda Eklund, ordförande i Vårdförbundet Gotland.
Regina Göbel, ordförande i Gotlands läkarförening, instämmer i att Anders Sylvan var bästa valet. Samtidigt är hon skeptisk till organisationsförändringen och oroas över att bara hälften av tjänsterna är klara.
- Att det går så trögt med rekryteringen bådar ju inte gott, säger hon.
Totalt ska åtta chefer styra den nya organisationen från och med årsskiftet. De fyra som hittills skrivit på kontrakt, tillträder under oktober-november. Som sjukvårdschef blir Anders Sylvan högst ansvarig för att verkställa den nya process- och resursorienterade organisationen. 50 miljoner kronor motsvarande 100 tjänster ska sparas, något som väckt starka protester. Anders Sylvan är väl medveten om att han har mycket missnöje att hantera.
- Det är en svårighet, men om jag inte trodde att det gick att skapa en så slimmad organisation hade jag inte tagit jobbet, säger han.
Trimma förväntningarna
Han menar att sjukvården lider av en ambition av att hela tiden göra bättre.
- Det gäller att trimma förväntningarna så att de ryms inom de ekonomiska ramarna. Att vi kommer överens om hur stort uppdraget ska vara och återkoppla till personalen, så att man får höra att man gjort ett bra jobb och räckt till, säger Anders Sylvan.
Han hoppas bidra med ett synligt och starkt ledarskap och kunna återupprätta det förtroende som gått förlorat.
- Det gäller att jobba samlat och samtidigt bevara de goda strukturer som finns. Att få tillbaka tron på att det går att få kvalitet ändå. Det kommer nog ta ett eller ett par års tid, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!