Han slår larm om blinda flundror

Fritidsfiskare i Hablingbo slår nu larm om blinda flundror i viken vid Petes.- Ögonen är kritvita, berättar Gerhard Johansson vid Petes i Hablingbo. Det blir bara fler och fler.I går var hälften av flundrorna i hans nät blinda.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-03-31 04:00
Han har fiskat regelbundet i vattnen utanför Hablingbokusten i cirka ett års tid.
- I höstas kunde det hända att en eller annan flundra i nätet hade vita ögon, men nu är det ungefär halva fångsten. Det har förvärrats påtagligt, säger han.

Möjlig miljöskada
Fisken duger inte att äta heller. Fiskköttet blir geléartat och genomskinligt om man försöker steka fisken.
Gerhard Johansson är inte ensam om att ha reagerat på det är något fel på flundrorna. En annan fiskare i socknen har gjort samma notering.
- Vi har pratat om det här och undrar om det kan vara någon form av miljöskada. Det lär ju ha dumpats senapsgas i Östersjön, mellan Öland och Gotland, under krigen, kanske kan flundrorna skadats av det, funderar han.

Inga analyser
GT ringde upp fiskerikonsulent Rolf Gydemo på länsstyrelsen för att höra om han hade någon teori om de skadade flundrorna i Hablingbo.
- Mitt grundtips är att de drabbats av någon parasit. Det finns parasiter som går på flundror, men jag vet inte exakt hur det yttrar sig på fisken, säger han.
För fem, sex år sedan hörde han talas om en liknande situation på nordöstra Gotland.
- Då kom också rapporter om att man dragit upp stora mängder med blinda flundror. Men tyvärr hann jag aldrig ut och titta på fisken och inga fiskar skickades på analys heller, säger han.

Fiskobduktion
Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som gör den typ av analyser som Rolf Gydemo nämner. Och man ger Hablingbofiskarna rådet att skicka in en drabbad fisk för analys.
- Jag måste titta närmre på det här och obducera en fisk för att kunna uttala mig om vad det kan vara, säger Thorbjörn Hongslo, en av SVA:s fiskexperter.
Han ger Rolf Gydemo rätt i att det finns parasiter som går på flundror. Men vill inte utan att först ha analyserat en av de aktuella fiskarna säga något om det kan vara orsaken till flundrornas sjukdom.
- Det här låter inte som något jag stött på förut, säger Thorbjörn Hongslo.

Konkurrens om mat
Enligt Rolf Gydemo finns det just nu gott om flundror i Östersjön. Och med tätare bestånd ökar konkurrensen om maten, vilket i sin tur leder till fler flundror får för lite mat och därmed blir mer mottagliga för sjukdomar och - parasiter.

Hopp om hjälp
Gerhard Johansson hoppas få hjälp att skicka iväg någon av de blinda flundror han dragit upp till SVA så han, och andra, kan få svar på vad som drabbat fisken i vattnen utanför Hablingbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om