Han tar upp striden om medeltidsturismen
Medeltidsveckan får konkurrens, när västgötar och östgötar gör gemensam sak och satsar på turism kring medeltidstemat, i projektet Götarike. Men arrangörerna av medeltidsveckan är positiva till satsningen.
Mitt under pågående medeltidsvecka, samlades i går västgötar och östgötar för att berätta om sitt medeltidsprojekt Götarike.
Efter att framgångsrikt ha marknadsfört Heliga Birgitta och Jan Guillous romanfigur Arn och sett hur det påtagligt har ökat intresset för landskapens medeltida historia, vill nu götarna utöka turismen ytterligare kring det medeltida temat.
- Fiktionen kring romanfiguren Arn tycker många är fantastisk, men verkligheten är minst lika fantastisk. Det gäller att ta till vara på människors intresse för den svenska historien, säger Kent Johansson, regionråd Västra Götaland.
Den gemensamma satsningen Götariket, kommer att kretsa kring tre teman, Birger Jarl, Eriksgatan och pilgrimsfärder.
- Vi tror på Birger Jarl, född, uppvuxen och död som östgöte. Vi ska bygga upp den gamla Eriksgatan och den ska användas av kronprinsessan Victoria när hon tillträder. Den tredje delen är pilgrimsfärder, människor som vill koppla av och njuta, säger Björn Eriksson.
Han ser inte Götariket som en konkurrent till den gotländska medeltidsveckan, utan som ett komplement och tror att ett samarbete mellan Götariket och medeltidsveckan, kan gynna dem båda.
- Jag tror att ett plus ett blir tre. Vi tror mycket på det här med medeltid, men det saknas en länk om inte Gotland ingår, säger Björn Eriksson.
Inte orolig för konkurens
Inte heller Rolf K Nilsson, ordförande i Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland, är orolig för att Götarike skulle kunna konkurrera ut den gotländska medeltidsveckan.
- Det kommer öka konkurrensen och det är bara bra. Ju fler bra platser det finns där folk kan lära sig om sin egen historia, desto bättre.
Rolf K Nilsson tror att fler medeltidsevenemang, på fler platser, snarare skapar efterfråga, än mättar marknaden. Han menar också att intresset för medeltiden ofta föds på hemmaplan, men att människor efter ett tag längtar efter att se något mer, något nytt.
Rolf K Nilsson är också mycket positiv till ett eventuellt samarbete.
- Det är klart att vi ska sitta ner och diskutera.
22 år
Samtidigt passar Rolf K Nilsson på att poängtera Gotlands starka position i sammanhanget. Efter att ha arrangerat medeltidsveckan i 22 år har man skaffat sig erfarenhet och knutit åtskilliga kompetenta personer till arrangemanget.
- Sen har vi Visby. Vi behöver inte bygga några kulisser, vi bor mitt i det, det är unikt. Världens bästa kulisser är inte ens kulisser, säger Rolf K Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!