I veckan berättade GT om Gotlandshems kontroversiella planer på att ge en ny kategori sökande förtur till lediga lägenheter på ön.
Tillfälliga lösningar
Medan det krävs minst fem år i kön för en trea i Visbys utkant vill det regionala bostadsbolaget efter prövning släppa fram personer som fått jobb på Gotland, men som saknar någonstans att bo.
Förslaget har väckt en hel del kritik, men får även stöd av många.
Mehmet Gürler fick i fjol somras jobb vid Arbetsförmedlingen i Visby. Han trivdes omedelbart på Gotland.
Det fanns egentligen bara ett problem. Bostadsfrågan.
I månader hoppade han runt mellan tillfälliga lösningar, för att slutligen få ett lite längre kontrakt på en lägenhet i Visbys utkant. Då blev det också möjligt för resten av familjen att flytta över från Helsingborg till Gotland.
Tips om förtur
Men den sista maj går kontraktet ut, och han säger att han uttömt alla utvägar att hitta en ny bostad.
Familjen funderade på att köpa en lägenhet, men bankerna säger nej eftersom hustrun studerar och saknar egen inkomst.
En av sönerna är sjuklig och behöver emellanåt akutvård. Eftersom hustrun saknar körkort är det uteslutet att bo utanför Visby, säger Mehmet Gürler.
- Jag fick därför tips av mina kollegor om att kontakta socialtjänsten och söka förtur, men det visade sig att väntetiden kan vara upp till ett halvår. Jag pratade nyligen med Gotlandshem som sa att under sommaren blir de lediga lägenheterna färre och då fördröjs kötiden ytterligare, berättar Mehmet Gürler.
"Vi är maktlösa"
Nu överväger han att säga upp sig och flytta tillbaka till fastlandet. Alternativet är att låta familjen flytta medan han själv fortsätter att bo i små, tillfälliga lägenheter - eller i värsta fall i bilen.
- Vi är maktlösa, vi kommer ju snart att stå på gatan. Men vi trivs på Gotland och vill stanna här och hade planer på att så småningom starta eget. De drömmarna känns just nu inte särskilt realistiska, säger Mehmet Gürler.
Inte bara prat
Han välkomnar Gotlandshems planer på förtur till vissa inflyttare. Det skulle minska risken för andra att hamna i samma situation som hans familj har gjort.
- Regionen kan inte bara säga att de vill att fler ska flytta hit. De måste göra något också, tycker Mehmet Gürler.