Han varslar alla - även sig själv

Kundunderlaget hos Ica i Katthammarsvik har kraftigt försämrats sedan Östersol stängde.I går tvingades butiksägaren Björn Smittsarve till drastiska besked:- Jag varslar alla anställda. Inklusive mig själv.

Foto: Christer Nilsson

Gotland2010-03-13 04:00
Det är bara ett år sedan Ica i Katthammarsvik färdigställde sin storsatsning. Butiksägaren Björn Smittsarve förvandlade den gamla lanthandeln till en 60 procent större och betydligt mer modern butik på 400 kvadratmeter.

"Tråkigaste jag gjort"
Nu är alla anställda, tre personer fördelade på 2,75 heltidstjänster - inklusive Björn Smittsarve själv, "av solidariska skäl", som han säger - varslade om uppsägning.
- Det är drastiskt att behöva varsla alla. Det absolut tråkigaste jag någonsin behövt göra som arbetsgivare, säger Björn Smittsarve när GT besöker honom i butiken, samma dag som han meddelat sina anställda.
Kunderna som snappat upp nyheten stannar och beklagar sig.
- Det är supertråkigt. Om affären stänger är det en katastrof för bygden! säger Gunilla Bodin, trogen kund.

Optimism - trots allt
Hon bor i Sandviken och arbetar i Roma, men sina inköp gör hon alltid på Ica i Katthammarsvik.
- Om butiken måste stänga tror jag att många kommer att flytta härifrån, säger hon.
Björn Smittsarves absoluta förhoppning är dock att inte behöva stänga butiken.
- Öppet på något sätt ska vi ha, men vi måste komma fram till hur, säger butiksägaren optimistiskt.

Förändring slår hårt
Men bokslutet för 2009 visar på röda siffror, precis som 2008 gjorde. Omsättningen i fjol var 13,4 miljoner kronor, underskottet drygt 150 000.
När äldreboendet Östersol stängde för ett par månader sedan försvann en stor del av Icabutikens kundunderlag. Ett 40-tal boende, 20-25 anställda och dessutom alla anhöriga och andra besökare på äldreboendet har utgjort en stadig kundkrets.
Butiken i Katthammarsvik drar in 50 procent av sin vinst under juni, juli och augusti, med juli som den enskilt klart bästa månaden.
Att det nu är lågsäsongens kundunderlag som försvunnit gör saken än värre.
- Vi gjorde ju en satsning för att skapa arbetstillfällen. När infrastrukturen förändras så här drastiskt så slår det hårt, säger Björn Smittsarve.

Planer i augusti
De varsel som lagts nu träder i kraft i september. Under våren och sommaren ska Björn Smittsarve se över sitt hus och komma fram till hur organisationen ska se ut.
- I augusti ska jag presentera planen för framtiden. Idealläget vore ju att kunna dra tillbaka varslen och till och med anställa ett par till, drömmer Björn Smittsarve.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om