Han vet hur det är att leva med handen på hjärtat

Det handlar om skörhet, varsamhet, tro och ömhet.
Missionskyrkan i Visby är fullsatt när författaren Tomas Sjödin talar om "att leva med handen på hjärtat".
Det är som ett lågmält väckelsemöte där även humor smyger sig in i det poetiska, kärleksdoftande språk som är Tomas Sjödins.

Foto:

Gotland2004-10-06 04:00
Det är utifrån sina egna erfarenheter han delar med sig av utvalda glimtar ur livet; hans eget och kanske allas våra liv. Han vill tala om sådant som vi känner igen oss i. Som förlust.
­ Alla ni som är här i kväll, som har förlorat någon, ni vet att sorg är något fruktansvärt fysiskt.
Tomas Sjödin vet själv eftersom hans äldste son Karl-Petter avled i en hjärnsjukdom. Den yngste sonen Ludvig lider av samma sjukdom.
­ Sorg är inte bara en tanke eller en känsla. Sorgen sitter i kroppen och kroppen kan minnas och längta oerhört länge. Borde inte då den tröst vi har att ge varandra också vara fysisk? säger han fundersamt.
Just detta fysiska, den livsviktiga beröringen och kraften i den, återkommer han ofta till.
Redan på ett tidigt stadium, då människan bara är ett embryo, längtar hon efter beröring, förklarar han.
­ Mognad visar sig i ömhet, säger han och upprepar frasen.
­ Åh vad jag tycker om de orden. Jag skulle vilja basunera ut de orden över kungariket Sverige. På varje människa borde man sätta en skylt där det står: "Ta ömt i mig". Den skylten skulle man sätta på alla, även den som gömmer sin skörhet bakom ett ständigt skämtande.
Kanske blir sorgen mindre outhärdlig om man lever efter tanken att livet är ett lån? Att den kärlek vi får är ett lån.
­ Vi har inte varandra för alltid. Men nu har vi det. I dag har vi det. Men när det tar slut, när vi skiljs åt, ska vi ändå kunna säga "tack för lånet", även om smärtan river i oss.
Kvällens rubrik är "Att leva med handen på hjärtat". Det är ett flertydigt uttryck. Rent språkmässigt handlar det om uppriktighet. Att svara bortom schablonerna och säga vad man egentligen menar. Tomas Sjödin talar om "stora och små rum där man kan prata om hur livet verkligen är", inte om den senaste Thailandresan.
Han berättar om ett tillfälle då han talade med föräldrar till barn med CP-skador. Efteråt kom en man fram och uttryckte hur skönt det hade varit att få gråta en eftermiddag.
­ "Det var som att klämma ut en finne" sa den här mannen och det är ju faktiskt en bra beskrivning.
Med uttrycket "handen på hjärtat" menar Tomas Sjödin också den rent fysiska handlingen och berättar om hur hans oroliga son blir lugn av att känna sin mammas hand på bröstkorgen. En hand på hjärtat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om