Konferensgästers dagsverken ska främja landsbygden

Enklare upprustningar av lador, sätta upp Gotlandstun eller rensning av strandremsor är exempel på samhällsmedvetna teambuilding-aktiviteter som Hansa event vill satsa på för sina konferensgäster i höst.

Thomas Wickman har en längre tid tänkt på hur Hansa events konferensaktiviteter ännu mer skulle kunna gynna den gotländska landsbygden.

Thomas Wickman har en längre tid tänkt på hur Hansa events konferensaktiviteter ännu mer skulle kunna gynna den gotländska landsbygden.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Gotland2023-03-31 17:35

Hansa event inleder en satsning med en ny modell av konferensaktiviteter med CSR (Corporate Social Responsibility) som ledstjärna. CSR innebär fritt översatt samhällsansvar för företag, vilket Thomas Wickman på Hansa event funderat kring en tid hur det skulle kunna införlivas i aktiviteter för besökande konferensgrupper. 

– Tanken har funnits i fem–sex år, att göra insatser på gårdar som förfaller, eller åtgärder i naturen som behöver göras men som det inte alltid finns pengar och resurser till, säger Thomas Wickman och fortsätter:

– Vi har väldigt många grupper i olika storlekar som gör olika aktiviteter på ön, och här finns möjligheten att slå två flugor i en smäll. Det finns inte så många, knappt något, eventbolag som använder sig av det. 

undefined
Thomas Wickman.

Thomas Wickman tror att det finns ett värde i känslan av att ha uträttat en god gärning under teambuildingen med kollegorna.

– Kan vi organisera det här för konferensgrupper så kan jag tänka mig att det ger en god känsla i kroppen för deltagarna på ett annat sätt än vad en femkamp skulle göra. Det kan göra skillnad, kommer man ut med en grupp på 50–100 personer så kan väldigt mycket bli gjort under en eftermiddag. Det ska vara välorganiserat. 

Projekten utformas så att de ska kunna utföras under tre timmar som en eftermiddagsaktivitet.

– Och projekten måste bygga på att det är åtgärder som inte hade blivit av utan oss. Det får inte bli att vi hjälper någon som har det gott ställt och som hade fått det gjort även utan oss. Det är enormt viktigt att det sker på rätt premisser.  

undefined
Gotlandstun.

När arbetet är utfört följer sedan gemensamt eftermiddagsfika med kaffe och kakor för de inblandade. 

– Tanken är att projekten alltid avslutas med ett Gotlandskalas, fika med sju sorters kakor, då alla samlas för att summera och reflektera. 

Är du orolig för kritik om att ni slår mynt av välgörande arbete?

– Nej, det innebär väldigt mycket jobb att organisera något sånt här. Det här ska vara win-win för samtliga inblandade, och materialen som köps in ska vara från ön.

Nu inleds arbetet med att identifiera och samla in lämpliga projekt som är genomförbara. Thomas Wickman tar bland annat hjälp av LRF och hembygdsföreningarna på ön, men han välkomnar förslag från fler håll. Ambitionen är att de första projekten ska genomföras i höst. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!