Bevattningsförbud år efter år är förödande för turism och byggande, för privatpersoner och öns företag. Det menar civilekonomen och innovatören Gregor Aminoff. Han har erfarenhet av biståndsarbete i Zambia där man löste dricksvattenfrågan till 30 000 personer med en stor damm. Nu vill han att Region Gotland påbörjar byggandet för att ta vara på det regnvatten som han menar skulle räcka att förse hela Gotland med dricksvatten.
– Bara i Gothemsån, en av 74 bäckar och åar, rinner det under vinterhalvåret ut en halv million kubikmeter vatten per dag i havet. Kunde vi tillvarata inte ens en procent av det vattnet så är hela vårt vattenbehov löst, säger han.
På Gotland faller drygt en halv meter nederbörd varje år, vatten som tas upp av vegetationen men sedan rinner vidare ut i Östersjön.
– Det innebär 1 500 miljarder kubikmeter – på Gotland råder ett vattenöverflöd och det är det som är så hårresande, säger Gregor Aminoff.
Gregor Aminoff är bekymrad över den akuta vattensituationen på Gotland sommartid. Han vill minska på pumpandet av grundvatten, eftersom nivåerna är nere på en kritisk nivå.
– Folk är rädda att deras brunnar torkar ut och man pumpar enorma mängder grundvatten, trots att förutsättningarna är så dåliga, säger han och menar att SMHI:s beräkningar visar att klimatförändringarna kommer att leda till både ökade temperaturer och mer nederbörd.
Men eftersom Gotland inte förmår att lagra all extra nederbörd väntas problemet med vattenbrist sommartid, enligt Gregor Aminoff, hålla i sig.
Vattensituationen klarades i somras tack vare investeringen i ett bräckvattenverk i Kvarnåkershamn. Från årsskiftet vill Region Gotland höja avgiften för vatten och avlopp med tio procent.
– Har vi råd att bygga ett avsaltningsverk till? Vi har redan bland de högsta VA-avgifterna i landet, säger Gregor Aminoff och menar att dammar vore ett betydligt billigare och snabbare alternativ.
Genom att anlägga dammarna i närheten av Visby, eller Tingstäde träsk, kan ledningar som redan finns användas.
– Kunde man fylla på Tingstäde träsk med vatten från en damm har vi redan infrastrukturen till Visby, säger han.
Efter att ha fått med flera lantbrukare med intresse för dammar har Gregor Aminoff fått till ett möte med Region Gotlands VA-enhet.
– Vi ska träffas den 10 november och jag vill ha svar på hur man ska lösa vattenfrågan, säger han.