Handel och historia enar Vitryssland med Gotland

Motverka isolering som en följd av de nya EU-gränserna. Det är målet med ett nytt projekt där Gotland riktar in sig på att knyta kontakter med folk och företag i Vitryssland.

Gotland2005-06-18 06:00
Vitryssland har hamnat utanför EU-gemenskapen som finns bland de närmaste länderna. Med förhoppningen om att Vitryssland ska stärka sin ställning inom turism, företagande, utbildning, kultur och miljöfrågor, har ett samarbete initierats mellan tre regioner: Gotland i Sverige, Vitebsk i Vitryssland och Daugavpils i Lettland.
För cirka två veckor sedan skrev respektive motsvarande landshövdingar, under ett formellt avtal för det här arbetet. Grundstommen i projektet, är att skapa ett utbyte och nära kontakt mellan regionerna.
Projektet riktar i första hand in sig på städerna Daugavpils, Disna, Polotsk och Vitebsk och områden vid floden Dauga/Dvina, som en gång användes av skandinaviska vikingar då de färdades österut. Landshövding Marianne Samuelsson ser fram emot att det en dag kan bli en färdväg, som kan locka turister.
Tre studiebesök och ett seminarium med representanter från de inblandade regionerna har genomförts. Från Gotland har deltagare från både länsstyrelsen och högskolan deltagit.
I och med att Sida, Riksantikvarieämbetet och Östersjöcentrum ska verka på Gotland, är det ur gotländskt perspektiv intressant att ha god kontakt med det aktuella landet.

Natur och turism
- På lokal och regional nivå finns viljan att utveckla infrastrukturen. Turism är viktigt, säger Marianne Samuelsson.
Även naturmiljön i Vitryssland har stort värde tycker landshövdingen.
- Det finns säkert en hel del Natura 2000-områden som borde upprättas, säger hon.
Restaureringsarbete finns det gott om där.
- Vitryssland har bara en enda kvalificerad konservator. Och landet har ingen utbildning inom byggnadsvård, säger Lennart Edlund från länsstyrelsen.
Till nästa år planeras ett programarbete med utbytesstudenter från högskolan på Gotland.
Intresset för vikingatiden är starkt såväl i Vitryssland som på Gotland. Lennart Edlund berättar lyriskt om att det finns ett helt stadsområde vid Polotsk från den tiden, som inte är utgrävt.
Inte minst finns det en önskan om att handeln ska komma igång. Landshövdingen funderar på möjligheterna att gotländska företag förädlar råvaror från Vitryssland.
Nu väntar Sida, som har finansierat förstudien, på en avrapportering om hur man skulle kunna gå vidare och vilka insatsområden som är viktigast.
I den föreslås: inventering och kartläggning av kulturarv som kan vara av intresse för turism. Att det skapas en infrastruktur med hotell och restauranger samt att försöka underlätta gränspassager.
Om Sida tycker att allt det här låter bra, är förhoppningen att de finansierar projektetet under tre år och Lennart Edlund tror att det kan röra sig om upp till tio miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om