Vi handlar allt mer, och den fysiska handeln väntas minska nationellt. Men Visby Centrum går mot strömmen, handeln i stadskärnan är starkare än i de flesta andra likvärdiga städer i Sverige. Men en brist på tillgänglighet, kommunikationer och parkering skapar hinder.
Detta och mycket annat slås fast i en ny rapport om Visbys handelsplatser gjord av Svensk Handels företag HUI Research, beställd av Fastighetsägarna Stockholm/Gotland.
– Rapporten bekräftar mycket av det vi redan jobbar efter inom hela Gotland Handel. Där är vi överens om att de olika handelsplatserna har olika roller och är mer komplement till varandra än konkurrenter, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum och vice ordförande i Gotland Handel som samlar bland annat Roma, Slite och Hemses handlarföreningar.
Handelsplatserna i Visby är centrum, Skarphäll och Stenhuggaren. Enligt utredarna vid HUI är Visby Centrum strosvänligt med många mindre butiker som man enklast tar sig till utan bil. Det i kombination med alltför många enbart sommaröppna verksamheter kan göra att området känns dött vintertid, menar utredarna.
Risken för Östercentrum finns också att stora dragplåster, som Systembolaget och H&M, väljer bort det centrumnära läget.
– Den storskaliga handeln har redan lämnat. Det viktigaste för oss är att behålla unikiteten, understryker Magnus Olsson.
Bland möjligheterna för stadskärnan nämns i rapporten att det borde erbjudas mer upplevelsebaserad handel.
– Vi har arbetat i flera år för att få in mer upplevelser, evenemang och flöden där folk kan spridas ut, säger Magnus Olsson.
Visbydagen, julskyltningen, påskmarschen och Visby Fashion Weekend är exempel på det.
HUI rekommenderar att det bör finnas ett flexibelt detaljplanarbete som kan anpassas efter föränderlig handel och större möjlighet att bygga nya bostäder centralt för att hålla området levande.
– Vi vill utveckla både hamnen, Stora torget och Södertorg. Södertorg blir dock svårt eftersom regeringen har satt käppar i hjulet med sitt beslut om rivningsstopp nyligen, säger Magnus Olsson.
Vad gäller Visbys externa handelsplatser så har Skarphäll större chans att utvecklas som handelsområde än Stenhuggaren, menar HUI:s utredare. Den omedelbara orsaken är att Stenhuggaren ätit upp det mesta av tillgänglig mark i området, medan Skarphäll har mer utspridda verksamheter och därmed större chans för nya aktörer att öppna, som till exempel Lidl.
Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland och en av de drivande i Stenhuggarens handelsförening, menar att angöringsfrågan är den största utmaningen för Stenhuggaren i dag.
– Vi vill förbättra båda norra och södra infarten till Stenhuggaren och det är en pågående diskussion.
Stenhuggarens fördel mot Skarphäll är att butikerna där är mer klustrade vilket gör det lättare för kunderna att besöka fler butiker på en gång. Stålhammar vill absolut att Stenhuggaren ska växa.
– En aspekt är frågan att få dit ett Systembolag till tomten mellan Stora Coop och Ica Maxi. Men vi vill också att kvarteret Sotaren söder om oss ska gå att utveckla för handel. Att den marken en gång blev industriklassad är för mig en gåta.
För Skarphälls del har trafiksituationen varit kritiserad och under utredning av regionen i många år. Det senaste året har man bland annat lagt ny asfalt på huvudgatan och sänkt farten till 40 km/h för att förenkla trafikflödena.