Handeln överöses av mynt inför bytet

Sista juni blir de äldre en- och femkronorna ogiltiga som betalningsmedel. Redan nu har handeln börjat översvämmas av mynt.

STOCKHOLM 20161025
Nya och gamla mynt. De nya fem-, två- och enkronorna är lättare och mindre än sina föregångare till vänster.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

STOCKHOLM 20161025 Nya och gamla mynt. De nya fem-, två- och enkronorna är lättare och mindre än sina föregångare till vänster. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg/TT

GOTLAND2017-05-08 11:10

Bytet av sedlar och mynt påbörjades under hösten 2015 och har nu kommit till sin sista anhalt.

I månadsskiftet juni-juli blir såväl äldre 100- och 500-kronorssedlar som äldre en-, två- och femkronors ogiltiga.

Sedlarna förses med nya motiv och säkerhetsdetaljer med bättre skydd mot förfalskningar, mynten blir mindre, lättare och fria från nickel.

Den 30 juni är sista dagen för att använda de äldre versionerna i handeln. Därefter är det möjligt att fram till 31 augusti sätta in mynten på bankkonto, sedan är de endast metallskrot.

Enligt Riksbanken har svenska hushåll 779 kronor i mynt hemma, vilket även omfattar tiokronorna som varken innehåller nickel eller byts ut.

100- och 500-sedlarna kan placeras på bankkonto fram till 30 juni 2018. Därefter går de att lösa in hos Riksbanken mot en avgift på 100 kronor.

Inom handeln har det redan börjat märkas att folk vill bli av med sina mynt, vilket fått flera butiker att införa restriktioner.

I Bungehallen i Fårösund vädjar man till kunden att inte betala med fler än 25 mynt per tillfälle.

Bozena Mutas har hand om butikens ekonomi:

– Fler och fler gör sig av med sina mynt, det märks tydligt. Det blir ett helsicke för oss, men vad ska vi göra? Vi kan inte neka kunder att använda mynt och hänvisa dem till stan.

För så är det, menar Bozena Mutas. I Fårösund finns få ställen att bli av med sina mynt och till matvaruaffären går människor flera gånger i veckan.

– Det finns ingen bank här som hanterar kontanter, hela det här bytet är fruktansvärt dåligt skött. Man måste ge människor möjlighet att sköta det på rätt sätt, menar hon.

Istället blir problemet nu affärsidkarens, som också tvingas betala extra avgifter för en tyngre andel mynt än vanligt.

Anledningen till bytet av mynt är att minska hanteringskostnaderna, i och med att mynten blir såväl mindre som lättare, uppger Riksbanken på sin sajt.

Det minskar också miljöbelastningen då det behövs färre transporter för att transportera samma värde.

Genom att dessutom inför en tvåkrona kommer, enligt Riksbanken, färre antal mynt att behövas.

Som hjälp för alla som har en större mängd mynt att bli av med har Riksbanken, tillsammans med banker, växlingskontor och butiker tagit fram webbplatsen myntkartan.se.

Där går att hitta närmaste stället att växla in mynten. I dagsläget handlar det om runt 750 platser runtom i landet, endast nio av dessa finns på Gotland.

sedlar och mynt

Riksbanken beräknar kostnaden för utbytet av sedlar och mynt till 150 miljoner kronor. Branschorganisationen Svensk Handel beräknar sina medlemmars sammanlagda kostnad till cirka en miljard kronor.

Det finns mynt som tidigare blivit ogiltiga: 1 och 2 öre (30 juni 1972), 5 öre (30 juni 1985), 10 öre (30 september 1992), 25 öre (30 juni 1985) och 50 öre (30 september 2010)

Källa: Riksbanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!