Handikappidrottsförbundets pengar tar slut blir det en fortsättning i kommunens regi?
Det var hösten år 2000 som öns handikappidrottsförbund beviljades 190000 kronor från allmänna arvsfonden. Pengarna skulle användas till en idrottsskola för barn och ungdomar med funktionshinder. Det var en prova-på-verksamhet där man ville undersöka hur stort intresset var på Gotland. Det visade sig bli en riktig succé och det var många ungdomar som på det här sättet blev aktiverade i olika idrotter. Nu håller pengarna på att ta slut och alla undrar om det blir en fortsättning i kommunens regi?
Med de här pengarna lyckades man ordna så att många gotländska funktionshindrade ungdomar fick tillträde till åtta olika idrottsaktiviteter: luftgevärsskytte, basket, dans, friskis & svettis, friidrott, skridskor, långgolf och redskap.
Det blev en klar succé, bara inom skyttet var det 18 ungdomar som mest. Det var barn och ungdomar med alla sorters funktionshinder. En av ungdomarna var t o m blind och där ordnade man ett specialgevär kombinerat med hörlurar och elektronsikte där skytten hör en elektronisk ton som blir starkare när målet är i siktet. Det här fungerade mycket bra.
Projektledare för idrottsskolan var från början Thomas Wickman och han såg till att kontakten togs med den nya idrottsledarutbildningen på Angelövsinstitutet i Fårösund. Fem idrottsledare därifrån arbetade med ungdomarna. Bland dessa är Mats Johansson och Marie Blomér-Eriksson.
Dessa två är de som nu driver idén med idrottsskolan vidare. När skolan först kom till var syftet att undersöka om det fanns ett behov bland de funktionshindrade barn och ungdomarna på ön.
Nu när det finns 15000 kronor kvar så vet man med säkerhet att behovet är stort och att alla de ungdomar som har varit med i verksamheten också vill fortsätta.
Med de sista pengarna startar nu skolan för våren med dans på Visby Dansskola den 29/1, basket 30/1 och skytte den 6/2.
Alla frågar sig dock vad som händer när pengarna är slut.
<span class=MR>En arbetsgrupp</span>
Under hösten var det ett möte tillsammans med tjänstemän och politiker. Eva Nypelius, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, förklarade då att en arbetsgrupp skulle tillsättas.
Marie Blomér-Eriksson och Mats Johansson berättar att det är cirka 40 funktionshindrade barn som på det här sättet har fått utöva idrotter som de annars inte har kunnat få. Aktiviteterna har lagts i anslutning till att skolan har slutat på eftermiddagarna så att det har passat in med färdtjänsten.
Det finns exempel på fastlandet där kommunen nu driver den här typen av verksamhet, bland annat i Jönköpings kommun. I denna kommun är det kultur- och fritidsförvaltningen som driver skolan.
Det finns alltså färdiga mallar för Gotlands kommun att titta på, säger Marie Blomér-Eriksson.
<span class=MR>Elhockey</span>
I samband med idrottsskolan på Gotland lyckades man låna in sex s k elbilar till rehabverksamheten Birka. Detta lån innebar att sex funktionshindrade ungdomar kunde vara med och spela innebandy, elhockey, något som har varit omöjligt tidigare.
De här elbilarna har utnyttjats flitigt och kan, om kommunen är intresserad, köpas in till ett reducerat pris från det stora idrottsskoleprojektet i Stockholm.
Visby Dansskola har engagerat sig när det gäller idrottsskolans dansverksamhet. Till dansskolans nya lokaler är det lätt för funktionshindrade att komma eftersom de är handikappanpassade.
Visby Ladies, Susanne Rosengren har ställt upp och ordnat så att ungdomarna kan spela basket.
Vid skytteföreningen på Gråbo var det en pensionär som hjälpte till med att ta bort trösklar och göra lokalen tillgänglig för funktionshindrade.
Allt går med enkla medel om man bara vill, säger Mats Johansson.
Mats Johansson säger också att han hoppas att politikerna besöker verksamheterna och får se vilken glädje det här innebär för de aktiverade barnen.
<span class=MR>Sista terminen?</span>
Det är nu alltså sista terminen som börjar vid idrottsskolan för funktionshindrade barn och ungdomar. Det är ungdomar från hela Gotland som har haft nytta av verksamheten. Många föräldrar berättar hur de har lagt märke till hur deras barn har fått lättare att koncentrera sig och hur de har blivit lugnare efter det att de har deltagit i verksamheten.
Alla inblandade hoppas att idrottsskolan har kommit för att stanna och nu är det politikernas sak att bestämma.
<span class=MR>Samordnare</span>
Ett annat behov på Gotland är en kommunal samordnare som kan ta ett helhetsgrepp över de verksamheter som finns i de olika handikappföreningarna på Gotland. Det finns mycket pengar att spara in om man samordnar de verksamheter som finns att tillgå och sprider information om dessa. Thomas Wickman berättar att det har funnits tre och en halv tjänst tidigare för arbetet med det här på ön. Efter besparingar finns det en tjänst på 20 procent kvar. Kravet är nu att de funktionshindrade på Gotland ska få en samordnare på heltid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!