Handikapprörelsen till attack mot vippskyltar

Nu satsar öns handikapporganisationer hårt på att försöka få bort de svårpasserade vippskyltarna från gatubilden.
Någon sådan har aldrig funnits uppställd med tillstånd och speciellt sommartid har de hittills varit mycket vanliga.
Det handlar om illegal användning av offentlig plats.

Gotland2002-02-28 04:00
Det fastslogs på det möte som på onsdagskvällen anordnades i Arbetarrörelsens hus. Det var HSO Gotland som inbjudit till träff med samrådsgrupperna.
Varje kommunal förvaltning har i dag en handikappansvarig tjänsteman som samarbetar med handikapporganisationernas representanter i dessa frågor.
Lennart Klintbom från tekniska förvaltningen framhöll att det just nu är Adelsgatan som är pågående och där det sker en hel del förbättringar för dessa grupper.
Den skall bli gågata året runt och möbleringen blir fast så att den går att ta sig förbi med exempelvis rullstol. Adelsgatan beläggs nu också med smågatsten och mot trottoaren blir det endast en markering.
­ Det skall inte heller bli däck att snubbla på utan så slätt att serveringarna skall kunna sätta utemöblerna direkt på gatan.
Dessutom har bankomaten försetts med ramp och därtill värmeslingor så att den förblir snö- och isfri.
­ Bra, bra, poängsatte Gunnel Nyström från Synskadades förening.
<span class=MR>Vippskyltarna</span>
Lars-Erik Behm, vice ordförande i HSO, var den som initierade vippskyltsdebatten genom att fråga:
­ Ska de få ha vippskyltar?
Lennart Klintbom kunde konstatera att dessa utgör ett särskilt kapitel och fastslog att det aldrig funnits en sådan med tillstånd.
­ Vi skriver särskilt i tillstånden för företagen som vill utnyttja gatumark att det gäller ej för reklam- och vippskyltar.
Men sen blev det juridiskt finlir. Det är bara polisen som har rätt att handgripligen flytta på sådana skyltar. De brukar göra ett svep och då är det bra någon vecka.
Inte heller kan tekniska förvaltningen skriva in att den som bryter mot skyltförbudet inte får något tillstånd nästa år.
Lennart Klintbom:
­ Men vi kan välja att inte hyra ut mark nästa år, det handlar om illegal användning av offentlig plats. Påföljder är upp till polisen. Vi upplåter marken och polisen ger tillstånd.
­ Klädställningar? undrade Marie Svedberg, sekreterare i Synskadades förening.
­ Alla med tillstånd utanför butik har det för en meter från husväggen, fastslog Lennart Klintbom.
<span class=MR>Stenkloten</span>
Beträffande cyklar är en lagändring på gång som skall göra det möjligt att flytta på sådan som står olämpligt eller felaktigt och blockerar framkomligheten. I dag går det att flytta på bilar men inte cyklar.
Boy Larsson, ordförande i HSO, och Brita Sundberg, distriktsordförande i RSMH, konstaterade att ett möte med bland andra representanter för polismyndigheten skulle ske inom en snar framtid för att diskutera framkomlighetens policy och strategi.
Lennart Klintbom kunde också ge lugnande besked angående stenkloten som en tid var placerade vid det upphöjda övergångsstället i korsningen Kung Magnus väg-Skolportsgatan. De kommer inte på plats igen eftersom de vållade problem för synskadade.
­ Nu har vi ersatt dem med reflexpinnar men dessa är inte vackra så de ska i sin tur ersättas med pollare av samma sort som nu finns på Österväg. Men då också förses med reflexer. Det handlar om en avvägning och ingenting är trots allt sämre för då försvinner man ut i vägbanan.
Skarphällskorsningen
Den tänkta förändringen av den trafikintensiva korsningen Endreväg- Skarphällsgatan debatterades också. Där måste det ske ett rejält samråd innan något görs, menade Lennart Klintbom. Rondell har nämnts men är ingalunda givet.
­ De är bäst för bilisterna. Men de är inte så bra för funktionshindrade så det är inte säkert att vi kommer att ha en rondell där.
Lennart Klintbom kunde också meddela att man sett en tung förbättring av parkeringsmoralen bland icke behöriga när det gäller användandet av handikapparkeringar. Orsak: att bötesbeloppet höjts till 700 kr.
Postens nya brevlådor fick icke godkänt. Svåra att komma intill och nå upp till.
­ Rena råttfällan, menade Gunnel Nyström.
­ Här fick vi inte vara med och diskutera, framhöll Boy Larsson.
Annars är man från handikapporganisationernas sida nöjda när det gäller inflytandet över olika nysatsningar.
Lars-Erik Behm:
­ Det är helt andra tider och en helt annan förståelse nu mellan oss och Gotlands kommun eller företagen. Exempelvis har Gotlandsbolaget inbjudit oss att ha synpunkter på Kinafärjorna. Det hade varit otänkbart för några år sen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om