I drygt tio år har Mia Gahne en gång i veckan bjudit GA:s läsare på recept och matinspiration. Efternamnet gör att många tror att hon är gotlänning.
– Från familjens sommarställe i Figeholm utanför Oskarshamn ser jag Gotlandsfärjan passera varje dag, det är så nära Gotland jag kommit, säger hon men berättar att hon varit här flera gånger i matsammanhang.
Eftersom hon får frågan om efternamnet och eventuella gotlandskopplingar slog hon en av gångerna i telefonkatalogen.
– Halva telefonkatalogen på Gotland var ju full av Gahne, säger Mia och berättar att hon ofta får telefonsamtal och mejl från GA:s läsare med frågor om recept eller bara positiv respons.
Grunden till hennes eget matintresse är en mustig buljong av händelser som har gjort henne till den matlagare hon är idag.
– Min mamma är från Småland och hon tyckte att det var onödigt att lägga pengar på restaurang. Men min pappa är en riktig livsnjutare som inte ville gå på krogen ensam, säger Mia Gahne och berättar hur hon minns att hon fick följa med och smaka hjortfilé redan innan hennes fötter nådde ner till golvet från stolen.
Inte fyllda 20 flyttade hon in i en italiensk familj i Milano, för att under ett helt år lära barnen prata engelska.
– De lärde mig prata italienska istället och deras mamma var helt otrolig på matlagning, säger Mia Gahne och berättar hur härligt hon tyckte att det var att vandra till slaktaren i grannbyn, för att köpa just den rätta oxfilén till familjens carpaccio.
Att handla lokalproducerat och nära efter säsong, menar Mia Gahne, har alltid varit självklart för henne. Under sin tillflykt nu under coronapandemin, till sommarhuset i Skåne i den lilla fiskebyn Böste inte långt från Trelleborg, har hon extremt nära till det gröna.
– Jag går bara över vägen till bonden som säljer grönsaker i sitt stall. Man swishar, och handlar det som finns och går hem och ser vad det kan bli av det, säger hon.
Mia Gahne förklarar att hon som matskribent inte vill vara någon matpolis – tvärtom. Hon är noga med att förmedla att alla får laga efter eget tyckande och smak, och när hon försöker sprida matglädje och recept råder hon andra att inte följa dem slaviskt.
– Se vad som är fräscht just nu i butikerna, istället för att binda dig till ett recept i förväg. Har du en gårdsbutik inom rimligt avstånd är det coronasäkert och du sponsrar dessutom landsbygden, säger hon.
Hela förra våren tillbringade Mia Gahne i ett nedstängt London, där hon egentligen mestadels bor. Men innan England stängde i lockdown tog hon sin tillflykt till Sverige, för att fortsätta jobba med en något oväntad kombination: Vara spökskrivare till kändisar som bland andra Ernst Kirchsteiger, Tony Irving och Jill Johnson, jobba på egna bokprojekt, översätta deckare och skriva om mat.
Hon berättar att det kan bli knasiga hopp ibland, när hon ena stunden tar livet av folk och i den andra stunden vispar ihop en sabayonsås.
– Jag skulle klippa ut en bit text och klistra in igen, då blev det: "Hennes huvud vilade i en pöl med 2 1/2 dl vispgrädde". Det är så fruktansvärt roligt, jag var ensam hemma men skrattade så jag höll på att ramla ur soffan.
Sedan 20 år tillbaka levererar Mia Gahne recept till landets tidningar, en gång i veckan, 52 veckor om året. Alla recepten har hon självklart provlagat först.
– Jag har en matstudio i Stockholm där jag lagar allt och där vi tar bilderna, säger hon och berättar att påskmatens inriktning i år självklart kommer att färgas av corona.
Pandemin sätter stopp för större kalas och bufféer. Mia Gahne vill då slå ett slag för att ändå göra det gott men enkelt:
– Smarriga påskröror! Det blir små härliga grejer som ändå kan sätta piff på påsken!
Pandemin har också till stor del ändrat svenskarnas matvanor, där många lagar allt mer och roligare mat i sin vardag hemma – på bekostnad av krogbesök och släktkalas.
Att då hitta inspirationen kan vara svårt i längden. Mia Gahne brukar titta på "Masterchef", brittiska versionen av "Sveriges mästerkock", och läser ofta sina egna gamla recept, för att slippa uppfinna hjulet ännu en gång. Hon tror att fler gör som hon, väljer bort att springa i butikerna i onödan för att istället utgå ifrån det som redan finns hemma.
– Man kollar vad man redan har i kylen, tömmer frysarna, och tar vara på rester. Man är så illa tvungen, men det är bra för miljön och bra att folk tar mat på allvar, säger hon.
För många kan pandemin därmed ge massor av nya kunskaper i matlagning, men också ett förändrat beteende som Mia Gahne tror kommer att hålla i sig lång tid framåt.
– Jag tror folk kommer att känna att de inte måste äta kött varje dag. Vi kommer att äta mer vegetariskt, utan att det känns som något speciellt. Annars är det ohållbart för miljön, det finns ingen planet B, säger Mia Gahne och hoppas fler handlar svenskodlat, till exempel öländska bönor istället för att vara beroende av import.
Det förändrade köpmönstret går mot mer veckohandel, Mia Gahne menar att det sätter press på butikerna att hänga med. Hemleveranser, och att hämta färdigpackade kassar utanför butiken, tror hon är nya vanor som kommer att hänga med framåt för många.
Hennes råd till barnfamiljer som handlar är att inte ta alla ungarna med sig in, när alla är hungriga och trötta.
– Handla ska man göra ensam! Men låt barnen vara med och bestämma och laga maten, så blir det inte så bråkigt. Barn är inte bara jobbiga, de är en resurs i köket också, säger Mia Gahne och menar att man inte behöver vara för hård mot dem.
Vill barnen ha ketchup eller majonnäs till korven kan de få det, för att i bästa fall lägga grunden till nästa generations matintresse, tycker hon.
Men till den som misströstar över ork och inspiration i coronatider ger hon tröst. Ingen orkar med att fixa till det så där lite extra i vardagen sju dagar i veckan.
– Ta något som går fort ibland, men det behöver inte vara skräp för det. Frysta crêpes i en stekpanna duger bra, se bara till att det blir riktig mat, säger hon och berättar om sitt busenkla recept på torsk som både blir gott och går snabbt att laga.
De dagar man inte har ork eller lusten alls att laga mat, menar Mia Gahne, kan man gärna tänka lite extra på att bry sig om sina ordinarie restauranger och handla med sig hämtmat.
– Det kommer bli en förfärlig restaurangdöd i hela landet och det tycker jag är fruktansvärt sorgligt.