Nya Hansalinjen till Tyskland startar i augusti

Rederi AB Gotlands nya färjelinje mellan Visby och Tyskland startar redan den 30 augusti. Trots 18 timmars överfart blir det dock "inte någon kryssningsresa", enligt rederiets vd Håkan Johansson.

M/S Drotten kommer till en början att trafikera den nya linjen till Tyskland. Fartyget ska framöver målas om och se ut som det gör på bilden.

M/S Drotten kommer till en början att trafikera den nya linjen till Tyskland. Fartyget ska framöver målas om och se ut som det gör på bilden.

Foto: Rederi AB Gotland

Gotland2021-07-14 06:30

I våras aviserade Rederi AB Gotland att man efter att ha fått en så kallad ekobonus från regeringen ville starta en färjelinje för både frakt och passagerare mellan Nynäshamn, Visby och Rostock. Huvudsyftet är att flytta gods från väg till sjö mellan Mälardalen och Tyskland.

Men för både gotlänningar och tyskar innebär det också ett historiskt steg genom att man kommer kunna åka raka vägen mellan Gotland och Tyskland. Den nya linjen får namnet "Hansa Destinations" och ska drivas som ett eget bolag. Linjen startar 30 augusti och kommer till en början att trafikeras av fartyget M/S Drotten.

undefined
Majoriteten av turerna på den nya Hanslinjen kommer att gå raka vägen mellan Nynäshamn och Rostock, medan vissa av turerna även kommer att köra till Visby.

Avgångarna från Rostock till Nynäs går till en början tisdag, torsdag och lördag. Planen är att sedan utöka till två fartyg, vilket innebär daglig avgång i båda riktningar. Dock kommer bara en eller ett par vändande turer i veckan att angöra Visby.

Från Nynäshamn tar det 18 timmar till Rostock, med avgång vid 19-tiden och ankomst nästa dag vid 13-tiden.

M/S Drotten som i dag kör i Gotlandstrafiken kommer successivt efter linjens start uppgraderas med både riktiga hytter och mer servering.

– I lanseringsskedet är det fokus på frakt, men i takt med att linjen växer kommer vi att konvertera våra dagkupéer till hytter med sängar. En av vilstolssalongerna kommer också att byggas om och inrymma ett nytt serveringsutrymme, säger Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland.

En historisk nyhet blir också att gotlänningar kommer kunna handla alkohol och cigaretter till taxfree-pris på färjan.

– Det blir en bordershop ombord. Vår förhoppning är att få den på plats så fort som möjligt. Blir den inte klar till första avgången blir det förhoppningsvis den närmaste tiden efter trafikstarten, säger Håkan Johansson.

Målet för rederiet är dock inte att marknadsföra linjen som en nöjesresa.

– Man får gärna ha ett nöje, men vi lanserar det inte som en kryssningsresa. Men vi hoppas att efterfrågan ska göra det möjligt för oss att vidareutveckla utbudet ombord.

För den gotlänning som vill ta bilen till Tyskland blir det dock knepigare på tillbakavägen. Inledningsvis kommer nämligen alla fordon som kört ombord i Tyskland inte kunna köra av fartyget i Visby, utan får bara göra det i Nynäshamn och därifrån ta den vanliga Gotlandsfärjan till Visby. Detta beroende på dagens tullregleringar i Visby.

– Det är en fråga vi vill lösa så fort det bara går. Vi samarbetar med Tullverket just nu och vill lösa frågan med direktanlöp från kontinenten till Visby. Det handlar bland annat om att bygga stängsel och utrymmen i hamnen som kan hantera sådant som rullar av bildäck från ett annat land, säger Håkan Johansson.

Vad en person- och bilbiljett kommer att kosta vill rederiets vd inte svara på än.

– Bokning och prislista kommer att släppas inom de närmsta veckorna.

Vilket fartyg som kan sättas in efter Drotten på linjen är heller inte klart.

Linjens huvudinriktning är att överflytta landburen frakt till sjötransport. Enligt rederiet kommer linjen kunna ha kapacitet att minska utsläppen med minst 20 procent. Och intresse från fraktköparna finns, eftersom rederiet vill vara igång redan om drygt en månad.

– En stor del av linjens fokus blir ett möta efterfrågan på godssidan. Årligen kommer den kunna flytta över 75 000 lastbilar från land till hav och därigenom minska utsläppen från transporterna, säger Håkan Johansson.

Fakta

I våras delade regeringen ut en ekobonus till Rederi AB Gotland på 74,2 miljoner kronor för att minska klimatavtrycket genom att flytta över lastbilstrafik från land till hav.

Rostock är en av flera tyska hansestäder. Staden har Tysklands tredje största Östersjöhamn och därifrån är det 2,5 timme med bil till Berlin på Autobahn.

M/S Drotten ska rymma 1 400 passagerare på den nya Hansalinjen. Vilstol ska ingå i alla biljetter. Det finns 115 hytter ombord, som framöver görs om till hytter med sängar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!