När Stefan Löfven besöker Gotland är det ett sargat lokalförbund han möter.
Flera industrier har dragit ner eller slagit igen helt. Sedan Industrifacket och Metall 2006 slogs ihop till IF Metall har en av tre medlemmar lämnat fackförbundet.
- Det är tragiskt för hela Sverige. En signal om att det finns för lite industrijobb i landet, säger Stefan Löfven.
Tappat 500 medlemmar
På Gotland har IF Metall tappat 500 medlemmar sedan sammanslagningen. Sett till hela landet uppgår siffran till 105 000.
Nu har konjunkturen vänt och jobben kommit tillbaka. Men kompetent personal är en bristvara.
Stefan Löfven anklagar regeringen för att ha satsat för lite på utbildning.
- När krisen slog till sa vi till regeringen att man måste börja utbilda folk. Men de lyssnade inte. Utbildningsnivån är faktiskt lägre än innan krisen, säger han.
"Ett sjukt system"
I andra europeiska länder får företagen ekonomiskt stöd för att utbilda sin personal i kristider. Även om det införs här är det för sent, menar Stefan Löfven.
- Många av de arbetslösa är på väg in i fas 3 vilket innebär att de inte får utbilda sig. Det är ett sjukt system, säger han.
På Gotland är arbetslösheten bland metallarna 17 procent mot 12 procent i övriga landet.
Men på Trelleborg Gotland anställer man nu för fullt. Fabriken är igång dygnet runt, sju dagar i veckan.
- Vi har en väldigt bra orderingång. Det var tänkt att vi skulle ha 35 anställda på fabriken i Havdhem, i dag är vi 60, säger Andreas Persson, klubbordförande i Trelleborg Gotland.
Men enligt Mikael Nilsson, ordförande i IF Metall Gotland är det fortfarande för lite.
- Generellt sett måste företagen anställa mer personal, Trelleborg Gotland är ett av dem. De anställda pressas och arbetar övertid i stället för att fler anställs, säger han.