Vad är det som är speciellt med just det här landskapet? Vad i landskapet har förändrats på 100 år och vad kan tänkas vara sig likt? Frågor som dessa fick deltagare försöka besvara vid Hanna Åbergs workshop I Vamlingbo tidigare i veckan.
Hanna Åberg flyttade från Gotland till Bologna i Italien 2019 och här har hon en treårig doktorandtjänst vid stadens universitetet. Hennes forskningsprojekt handlar om att undersöka hur snabba samhällsförändringar påverkar lanskapet över tid och hur inverkan i landskapet uppfattas av invånarna. Det handlar om attraktiva områden där förändringarna ofta syns i ökade huspriser och fler deltidsboende.
– Det har varit så mycket fokus på staden. Jag tycker att man har glömt bort landsbygden i frågor som rör planering, säger hon.
Hanna Åberg har valt ut två områden där hon ska genomföra fallstudier – i South Devon i södra England och på Gotland med fokus på Fårö, Östergarnslandet och Storsudret. För sina studier här på ön har hon bett gotlänningarna om hjälp. Bland annat, tidigare i våras, genom att besvara enkäter och nu i sommar genom att delta i workshops.
– Massor förändras naturligtvis hela tiden. Jag vill se om det går att förutse vad som kommer att förändras.
Hanna Åberg har just genomfört en workshop i Gammelgarn. Hon förundras över vilken kunskap som fanns i gruppen och hur deltagarna tillät sig ge uttryck för de känslor landskapet väckte inom dem.
– Det här är inte en workshop där man bara ska sitta och klaga. Det är lika viktigt att ha en förståelse för vad som är viktigt för folk när man ska planera områden i framtiden.
Hon framhåller samtidigt att det kan finnas svårigheter att få folk att öppna upp i en grupp. Det kan kännas ganska utlämnande.
– Det kan leda till ganska heta diskussioner. I Gammelgarn hettade det till när det pratades om asfalterade vägar till exempel. Det är flera som har frågat om jag inte kan komma hem till dem och prata enskilt istället.
I Vamlingbo dyker Elsa och Arne Andersson upp på workshopen. De är båda från Halland och har besökt Gotland varje sommar i säkert 20 års tid. De deltar ändå med liv och lust och samlar material för att beskriva vad de anser gör Storsudret speciellt och vad de tror har förändrats det senaste seklet. I en av sina påsar som de samlar föremål i som en del av workshopen har Elsa lagt en stor sten.
– Jag mår så bra av stenarna här, säger hon och fortsätter:
– Det känns väldigt speciellt med den karga naturen och stenarna. Inte så mycket som stör, utan bidrar till ett lugn.
Arne Svensson har plockat några löv och säger att han tycker att Gotlands ängen är så fint skötta, men att det måste ha skett en viss förbuskning på ön jämfört med för 100 år sedan.
Båda två upplever också att det är fler turister på ön jämfört med tidigare år men njuter fortfarande av att det finns platser där man i stort sett kan få vandra ostört.
Hanna Åberg kommer härnäst att bege sig till Fårö under Fårönatta och kommer att återvända till både Gammelgarn och Storsudret för flera workshops i höst.
Hanna Åbergs projekt genomförs i samarbete med Region Gotland och Uppsala universitet och den som vill bidra med kunskap, tankar och idéer välkomnas till kommande workshops där resultatet senare kan fungera som kunskapunderlag till Region Gotlands kommande översiktsplan.