"Hans ande svävar över ön"
Kenneth Branagh - Shakespearefanatiker, skådespelare och numera operafilmsregissör - är på Fårö. Han är hänförd. Det spelar ingen roll om han får träffa Bergman eller inte.
Foto:
Senare på kvällen ska han introducera sin personliga Bergman-favorit, "Fanny och Alexander". En film han beskriver som "an absolute masterpiece".-För det första är den så enkel men med en väldigt vacker historia: en familjs öden under en ganska begränsad tid. För det andra utspelar den sig under en period som jag tycker är oerhört fascinerande, precis före första världskriget. -Och första gången jag såg scenen där Carl bjuder barnen på ett fjärtfyrverkeri var min haka bokstavligen talat på golvet. Jag kunde inte tro det: i den här eleganta miljön sätter han eld på en fjärt. Otroligt. Mindre rädd
Men den egentliga anledningen till att Kenneth Branagh är på Fårö är, som sagt, att hans filmatisering av Mozarts "Trollflöjten" har svensk premiär. Att regissera en operafilm var ingen självklarhet, berättar han. Han hade, som så många andra, en bild av operan som ett ställe där man "får se falskt skådespeleri och inte förstår handlingen".-Det är lite som med Shakespeare. Är det välgjort, kan det vara helt underbart. Är det dåligt gjort, kan det vara hemskt. Men nu kan jag lite mer. Jag är lite mindre rädd, och jag är lite mer selektiv. I Branaghs version av "Trollflöjten" är handlingen förlagd till första världskriget. Nattens drottning åker pansarvagn och ariorna sjungs i skyttegravar och i fältsjukhus: ett smart sätt att göra operan till mer av en äventyrsfilm. Koppling till Bergman
Det uttryckliga målet med filmen är att få fler att ta till sig opera. Och kopplingen till Bergman är ju uppenbar. Hans version av "Trollflöjten" från 1974 är en av de allra mest hyllade operafilmerna någonsin. -Det känns extra viktigt att ta med sig "Trollflöjten" hit till Bergmanveckan. Det är delvis på grund av honom som den kunde bli till. Han gjorde sin version för över trettio år sedan, och sedan dess har man kunnat säga att "det är verkligen möjligt". -Det spelar ingen roll om jag inte får träffa honom. För mig är det mer en pilgrimsresa till själva platsen och Bergmans ande. Det var här han skrev manuset till sin "Trollflöjten", det var här han skrev manuset till "Fanny och Alexander". Spela in på Fårö?
Vad ser du för likheter mellan Mozart och Shakespeare?-Det finns poesi i Mozart och det finns musik i Shakespeare. Och de går båda förbi intellektet, rakt in i den mänskliga själen. Dessutom finns det en lättsamhet i allt de gör. Sex Shakespeare-filmer
Hittills har det blivit sex Shakespeare-filmer. Och det är inte slut än. Inte alls. Kenneth Branagh bara skrattar när han får frågan om det är nog med Shakespeare nu."En vintersaga"
-Jag funderar på att göra "En vintersaga". Förmodligen för att jag börjar bli gammal, jag tycks dras till saker som får mig att gråta. Jag hade en flickvän som jag var oerhört kär i när jag var 18-19, och hon spelade med i en uppsättning av den. Jag såg varje föreställning, och till och med då grät jag. -När jag kom hit, tänkte jag att "fan, man kanske kunde spela in den här på Fårö". Det är verkligen fantastiskt vackert här. Och det säger jag inte bara för att jag här.
Född: 1960 i Belfast i NordirlandSkådespelare och regissör.Har framför allt regisserat Shakespearefilmer. Kenneth Branagh om...... det svenska Bergmankomplexet:"Jag har börjat förstå att det finns något som kan kallas för ett Bergmankomplex bland yngre svenska regissörer. Och det är ju inte så konstigt, han skulle vara en stjärna i vilket land som helst. Men det är rätt märkligt att någon kan sätta sin prägel på en hel nation."... svenska regissörer han ska undersöka närmare:"Nu har jag i alla fall tre namn på svenska regissörer jag ska bekanta mig med: Roy Andersson. Och... Louis Wooderman? Lukas? Vad sa du? Moodysson? Och så någon annan... James? Nej, jag kommer inte ihåg."... att arbeta med nobelpristagaren Harold Pinter i nya filmen "Sleuth" som har premiär i USA i höst:... "Att träffa Pinter var lite som jag inbillar mig att det är att träffa Bergman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!